Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Cupa Mondialã FIFA – Germania 2006

BLOCDE4FIFARomfilatelia introduce în circulaţie o emisiune de timbre dedicatã Campionatului Mondial de Fotbal (Cupa Mondialã FIFA – Germania 2006) ce se desfãşoarã anul acesta în perioada 9 iunie – 9 iulie.

Între anii 1930-1970, miza turneelor finale ale Campionatelor Mondiale de Fotbal a fost „Cupa Jules Rimet“, denumitã astfel dupã preşedintele FIFA, Jules Rimet, care a avut ideea înfiinţãrii competiţiei celor mai bune selecţionate naţionale de fotbal din lume.
Cunoscutã şi sub numele de „Zeiţa de Aur“, „Cupa Jules Rimet“ a fost creatã de sculptorul francez Abel la Fleur. În anul 1970, Brazilia a intrat definitiv în posesia trofeului confecţionat din aur masiv, fixat pe o bazã de pietre rare, dupã cel de-al treilea succes final. În anul 1983 dupã ce „Zeiţa de Aur“ a fost furatã, Federaţia Brazilianã de Fotbal a înlocuit-o cu un duplicat.
Începând din anul 1974, trofeul decernat este „FIFA World Cup“ (Cupa Mondialã), creat de sculptorul italian Silvio Gazzaniga. Actualul trofeu a fost selecţionat din peste cincizeci de modele. Campionii mondiali de fotbal primesc o adevãratã operã de artã fãcutã din aur.
Sub aceastã nouã înfãţişare, trofeul „Cupa Mondialã“ a fost cucerit, pentru prima oarã, de reprezentativa vest-germanã, care în finala Campionatului Mondial din anul 1974 a învins Olanda cu scorul de 2-1. Pentru ca trofeul sã se afle în siguranţã, echipele câştigãtoare primesc numai o copie placatã cu aur a cupei, originalul rãmânând în pãstrarea Federaţiei Internaţionale de Fotbal, la sediul FIFA din Zürich.
Întâlnirile dintre echipele calificate la Campionatul Mondial de Fotbal din Germania se vor desfãşura în 12 oraşe, finala urmând a avea loc la Berlin, pe 9 iulie. Participã 32 de echipe naţionale de fotbal de pe toate continentele.
Emisiunea filatelicã este formatã din patru timbre care prezintã:
– timbrul cu valoarea nominalã de 30 bani prezintã o imagine care sugereazã atmosfera din tribune la meciurile de fotbal;
– timbrul cu valoarea nominalã de 50 bani ilustreazã o minge intrând în poartã;
– timbrul cu valoarea nominalã de 1 leu ilustreazã un fotbalist într-o fazã de joc;
– timbrul cu valoarea nominalã de 1,20 lei sugereazã ridicarea cupei într-un gest triumfal.
Data Aparitie:2006-06-09

pliantfifaro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search