Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CUPA MONDIALĂ FIFA 2018

Cu prilejul desfășurării celei de-a douăzeci și una ediții a Cupei Mondiale FIFA 2018, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale dedicată acestei competiții sportive internaționale, care reprezintă, în egală măsură, prilej de bucurie, atât pentru iubitorii fotbalului, cât și pentru filateliști.

Cele patru mărci poștale ale emisiunii, cu valoarea nominală de 1,70 lei, 2 lei, 3 lei, respectiv 8,50 lei, ilustrează, într-o manieră stilizată, dinamica fazelor unei partide de fotbal.

Considerat un fenomen social, fotbalul, cel mai popular sport din lume, urmărit de milioane de oameni, face parte din categoria jocurilor sportive de echipă, care se desfășoară în baza unui regulament simplu și accesibil.

Campionatul Mondial de Fotbal este cea mai importantă competiție disputată între echipele naționale de fotbal ale statelor membre FIFA, organul conducător al fotbalului mondial. Competiția se desfășoară în două etape: faza preliminară (calificări) și turneul final, organizat o dată la patru ani.

Țara organizatoare a turneului final, disputat la începutul verii, pe durata unei luni, este desemnată de FIFA cu cel puțin 4 ani înainte.

De la debutul acestei competiții internaționale s-au acordat două trofee distincte, atât ca formă, cât și ca denumire. Din 1930 și până în 1970 s-a oferit Trofeul Jules Rimet, iar din 1974 se acordă Trofeul FIFA World Cup.

Actualul Trofeu FIFA World Cup, creație a sculptorului italian Silvio Gazzaniga, este considerat o adevărată operă de artă. Fabricat din aur de 18 karate, acesta reprezintă două figurine umane stilizate, care susțin globul pământesc. Pentru siguranța trofeului, echipa câștigătoare primește o copie placată cu aur a Cupei, originalul rămânând la sediul FIFA din Zürich, Elveția.

Prima ediție a Campionatului Mondial de Fotbal a avut loc în anul 1930, în Uruguay, iar cea mai recentă, în 2014, în Brazilia.

În acest an, turneul final se va desfășura în perioada 14 iunie – 15 iulie și va fi găzduit, pentru prima dată, de Federația Rusă. La eveniment vor participa 32 de echipe naționale de pe toate continentele, dintre care 14 echipe europene, 5 din America de Sud, 3 din America Centrală și de Nord, 5 din Africa, 4 din Asia și Australia. Tragerea la sorți a avut loc la Palatul de Stat din Kremlin și a fost realizată cu sprijinul a nouă foști jucători, care au reprezentat țara gazdă și cele opt campioane mondiale din istoria competiției. Țările calificate au fost repartizate în grupe după cum urmează:

 

Grupa A: Rusia, Arabia Saudită, Egipt, Uruguay;

Grupa B: Portugalia, Spania, Maroc, Iran;

Grupa C: Franța, Australia, Peru, Danemarca;

Grupa D: Argentina, Islanda, Croația, Nigeria;

Grupa E: Brazilia, Elveția, Costa Rica, Serbia;

Grupa F: Germania, Mexic, Suedia, Coreea de Sud;

Grupa G: Belgia, Panama, Tunisia, Anglia;

Grupa H: Polonia, Senegal, Columbia, Japonia.

 

Meciurile de la Cupa Mondială FIFA 2018 se vor disputa pe 12 stadioane, din 11 orașe: Ekaterinburg, Kaliningrad, Kazan, Moscova, Nijni Novgorod, Rostov, Sankt Petersburg, Samara, Saransk, Soci și Volvograd. Organizatorii așteaptă la această competiție peste 1.000.000 de turiști.

Meciul de deschidere al turneului final se va disputa pe Stadionul Lujniki din Moscova, între țara gazdă, Rusia, și Arabia Saudită. Tot aici, la data 15 iulie 2018, va avea loc și finala Campionatului Mondial de Fotbal.

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search