Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CUPA MONDIALÃ FIFA 2014

FIFA_2014_M Cu ocazia desfãșurãrii ediției cu numãrul douãzeci a Cupei Mondiale FIFA 2014, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea dedicatã acestei competiții sportive, gãzduite de Brazilia în perioada 12 iunie – 13 iulie 2014, la care vor participa 32 de echipe naționale de pe toate continentele. Evenimentul reprezintã un prilej de bucurie nu numai pentru iubitorii fotbalului, ci și pentru filateliști.

Brazilia este cea de-a cincea țarã dupã Mexic, Italia, Franța, și Germania care devine gazdã pentru a doua oarã a Cupei Mondiale de Fotbal. Prima ediție desfãșuratã în aceastã țarã a avut loc în anul 1950.

Meciul de deschidere aduce pe gazonul stadionului echipele Braziliei și Croației, iar programul competiției înscrie numeroase partide în care se întâlnesc marile echipe ale lumii.

Cupa Mondialã din acest an se va disputa pe 12 stadioane din 12 orașe diferite, fiecare gãzduind cel puțin câte patru partide. Meciul de debut va avea loc pe Arena de Sao Paulo din Sao Paulo, în timp ce finala se va juca pe stadionul Maracanã — Estàdio Jornalista Mário Filho de Janeiro.

Trofeul Cupei Mondiale FIFA este realizat din aur și se acordã țãrii câștigãtoare. De la debutul acestei competiții fotbalistice internaționale, douã trofee distincte ca formã și denumire au încununat victoria: Trofeul Jules Rimet, la edițiile campionatelor mondiale de fotbal din perioada anilor 1930 pânã în 1973 și Trofeul FIFA World Cup, la edițiile campionatelor mondiale de fotbal din 1974 pânã în prezent.

„Trofeul Jules Rimet”, cunoscut și sub numele de „Zeița de aur”, a fost creat de sculptorul francez Abel la Fleur. În anul 1970, Brazilia a intrat definitiv în posesia acestui trofeu confecționat din aur masiv, fixat pe o bazã de carbonat de cupru de culoare verde. În anul 1983, însã, „Zeița de aur” a fost furatã.

Trofeul FIFA World Cup a fost acordat pentru prima datã în 1974. Deși a fost creat înainte de anul în care “Zeița de aur“ a fost furatã, este considerat un înlocuitor al acesteia. Este creația sculptorului italian Silvio Gazzaniga, fabricat din aur de 18 karate și reprezintã stilizat douã figurine umane care susțin globul pãmântesc. Actualul trofeu a fost selecționat din peste cincizeci de modele, fiind considerat o adevãratã operã de artã.

Pentru siguranța trofeului, echipele câștigãtoare primesc o copie placatã cu aur a Cupei, originalul rãmânând în posesia Federației Internaționale de Fotbal, la sediul FIFA din Zürich, Elveția. Deținãtorul actual al Trofeului este Spania, țara care a câștigat Cupa Mondialã FIFA în anul 2010.

Sigla turneului din 2014 se numește „Inspirație” și reprezintã trei mâini ce ridicã împreunã marele Trofeu. De asemenea, culorile selectate, galben și verde, simbolizeazã natura caldã și primitoare a Braziliei.

Tragerea la sorți pentru calificãri a avut loc la Marina da Glória – Rio de Janeiro pe 30 iulie 2011. Echipa gazdã, Brazilia, este naționala cu cele mai multe trofee câștigate, însumând cinci succese, fiind automat calificatã în turneul final. Pe locul doi este Italia, cu patru trofee, iar Germania se poziționeazã pe locul trei cu trei trofee.

Cupa Mondialã FIFA 2014 este cea mai importantã competiție fotbalisticã, care reunește în întâlniri viu disputate echipele naționale de fotbal ale lumii, calificate în faza finalã. Competiția se desfãșoarã dupã regulile care reglementeazã câștigarea unui trofeu final, Cupa competiției. Urmãtoarele ediții, dupã cea din Brazilia, vor fi gãzduite de Federația Rusã în 2018 și Qatar în 2022.

Emisiunea Cupa Mondialã FIFA 2014 este alcãtuitã din patru mãrci poștale cu aceeași valoare nominalã de 2,40 lei. Timbrele sugereazã dinamica fazelor unor partide de fotbal, ilustrând patru secvențe din timpul unui meci, îmbinând legãtura dintre mesajele imaginilor și frumusețea acestui sport de echipã.

 

Data Aparitie:2014-06-12

FIFA_2014_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search