Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CRĂCIUN 2018

Cu ocazia Sfintei Sărbători a Nașterii Domnului, Romfilatelia marchează acest eveniment important pentru creștinătate prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale Crăciun 2018. Pe cele două timbre ale emisiunii filatelice, ambele cu valoarea nominală de 1,50 lei, sunt ilustrate icoane din colecția Paraclisului Reședinței Patriarhale din București, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentative pentru această sărbătoare, respectiv icoana Buna-Vestire și icoana Nașterea Domnului.

Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este considerat giuvaerul ansamblului Patriarhiei, un excepțional monument arhitectonic care datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, din vremea domnitorului Nicolae Mavrocordat, fiind restaurat în 2011. Deși de mici dimensiuni, este foarte valoros, la exterior remarcându-se prin rafinamentul elementelor arhitectonice și bogăția sculpturilor, iar la interior, prin conținutul multor comori ale artei religioase – fresce realizate pe la 1723 de meșterul Teodosie, aparținând școlii de pictură de la Hurezi; catapeteasma sculptată cu măiestrie și îmbrăcată în foiță de aur; mozaicuri cu Sfântul Gheorghe și Maica Domnului.

Icoana Buna-Vestire este închinată Maicii Domnului, pe care Arhanghelul Gavriil o înștiințează că va naște Pruncul Sfânt. Odată cu minunata veste, Fecioara Maria l-a primit pe Hristos, trup și suflet. Această icoană – parte componentă a iconostasului – este încadrată de colonete aurite sculptate și de alte elemente ornamentale.

Icoana praznicară a Nașterii Domnului, una dintre cele mai iubite și valoroase icoane creștine, este realizată recent, la Sfânta Mănăstire Putna, fiind așezată pe tetrapod la slujbele care au loc în Paraclisul Reședinței Patriarhale. Este o icoană plină de semnificații, îmbinând elemente cerești (îngerii din partea stângă și din partea dreaptă, steaua cu raza călăuzitoare), omenești (personajele reprezentate) și cele mijlocitoare – unind divinul și umanul (Maica Domnului cu Pruncul, păstorii, magii, peștera) – ca o dovadă că întreaga Creație a fost părtașă la acest eveniment major.

Nașterea Domnului, una dintre cele mai mari sărbători creștine, prăznuită pe 25 decembrie, celebrează evenimentul petrecut în urmă cu peste două mii de ani în Betleemul Iudeii, când Fecioara Maria a dat naștere Pruncului Sfânt, care avea să devină Mesia. Iisus a venit pe lume într-o peșteră, deoarece nimeni nu i-a oferit Mariei adăpost. Tradiția populară consemnează existența unui cuplu în vârstă, Crăciun și Crăciunoaie, care, totuși, s-a îndurat de Maria și a ajutat-o cu moșitul, deși, la început, nu a primit-o pe Fecioară.

Inițial, Nașterea Pruncului Sfânt nu a fost celebrată pe 25 decembrie, ci în 6 ianuarie, dar, în a doua jumătate a secolului al IV-lea, începe să fie sărbătorită la această dată.

În popor, Nașterea Domnului, numită Crăciun, este o sărbătoare a familiei, a îngăduinței, a bunătății, a iertării și a împăcării. Aceasta aduce bucurie în sufletele credincioșilor, care participă la sfintele slujbe ce au loc în toate lăcașurile de cult, pregătind, totodată, după o perioadă îndelungată de post, bucate specifice și asistând la obiceiuri de sezon – colindatul, primirea darurilor Moșului, împodobitul bradului, ornarea locuințelor cu ghirlande și luminițe – menite să marcheze, într-o atmosferă de optimism, speranță și bucurie, Nașterea lui Iisus.

Cu prilejul Crăciunului, echipa Romfilatelia colindă din suflet pe toți prietenii timbrelor și le urează Sărbători fericite alături de cei dragi. Să cinstim cu smerenie Sărbătoarea Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos!

 

Romfilatelia mulțumește Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și reprezentanților Paraclisului „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale din București pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search