Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Constituția, garant al drepturilor cetățenilor români, București, 8 aprilie 2019

Pentru promovarea unei tematici filatelice în premieră, având că obiect secțiunea drepturilor și libertăților fundamentale din Constituția României, într-o perioadă în care România deține Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, Romfilatelia în parteneriat cu Senatul României, Comisia Juridică de numiri, disciplină, imunități și validări, Curtea Constituțională și Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, a organizat evenimentul de lansare a emisiunii de mărci poștale ”Constituția, garant al drepturilor cetățenilor români”.

Manifestarea a avut loc luni, 8 aprilie a.c., la București, la Senatul României, în Foaierul Sălii de Plen. În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul senatorii Robert-Marius Cazanciuc președinte și Daniel-Cătălin Fenechiu vicepreședinte – din partea Comisiei Juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului, Domnul Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale și judecătorul Valer Dorneanu, Președintele Curții Constituționale a României. De asemenea, în cadrul evenimentului au luat parte Senator PNL Iulia Scântei, Viceprimarul orașului București Michaela Tomnița Florescu, domnul Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român, partener tradițional și machetatorul emisiunii de mărci poștale, arhitectul Walter Riess.

Alături de invitați, au asistat 60 de elevi din clasele V-VIII, școli din București, Ilfov și Prahova, împreună cu profesorii însoțitori, care au prezentat 9 timbre în formă de afișe, reprezentând practic 9 articole din Constituție, esențiale pentru România democratică, o națiune care a parcurs un drum dificil până la reîntregirea sa și, mai apoi, de la comunism la o societate liberă.

În cadrul evenimentului, domnul senator Cazanciuc și-a amintit de începuturile sale în privința timbrelor, colecționate din diverse țări, astfel că în viziunea sa, acestea au devenit un ambasador colosal al României, care ne învață geografie, istorie, drepturi fundamentale și nu numai.

Președintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, a afirmat că tematica aleasă este o premieră, ideea senatorului pornind de la nevoia de a prezenta articole din Constituție într-o formă inedită: ,,Timbrul, ambasador al României”. Rezultatul devine și un instrument eficient în educarea tinerei generații, în ceea ce privește drepturile și libertățile fundamentale, așa cum sunt atestate în legea fundamentală.

De asemenea, domnul vicepreședinte Fenechiu a considerat că acest eveniment a fost binevenit, mai ales în rândul copiilor care au fost prezenți.

Domnul președinte Dorneanu a completat în cadrul discursului faptul că este o emisiune filatelică unică în lume, accentuând că, printr-o grafică sugestivă, modernă și accesibilă,  într-o formă unică, s-a reușit a se pune în practică ,,un cuprins de drept fundamental, remarcând că, pentru acest eveniment, sloganul Romfilatelia se poate transforma cu ușurință în ”o constituție într-un timbru”.

Domnul ministru Petrescu a fost încântat să descopere că linia tradiției filatelice are consecvența de a reține toate reperele valorice istorie, educaționale și culturale.

În discursul pe care doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, l-a susținut  cu ocazia lansării emisiunii de mărci poștale, a mulțumit președintelui Robert Cazanciuc și oficialilor prezenți și a subliniat faptul că timbrul este un mijloc facil de comunicare, care stă la dispoziția fiecăruia dintre noi pentru a transmite mesajele.

,,Este o emisiune care stă sub semnul sărbătoririi Centenarului României şi a evenimentelor istorice naţionale şi internaţionale care au făcut posibilă unirea efectivă a tuturor românilor.

Acesta este timbrul, iar marca poștală transmite prin mesajul său un simbol de țară.”, a afirmat directorul general al Societății Romfilatelia, Cristina Popescu.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search