Abonează-te PLIANT ABONAMENT BINE AȚI VENIT ÎN ROMÂNIA! WELCOME TO ROMANIA! Comandă Detalii emisiune ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN ROMANIA, A EUROPEAN TREASURE Detalii emisiune Comandă Regalitatea in Romania Uniformele reg I Uniformele reg II Uniformele reg III Motoare Vanatoarea Pasiunile Regilor Palat Elisabeta Ia ATENEUL ROMÂN – 125 DE ANI DE LA INAUGURARE ROMANIAN ATHENAEUM – 125 YEARS SINCE THE INAUGURATION Comandă Detalii emisiune Comandă ROMÂNI GENIALI BRILLIANT ROMANIANS Detalii emisiune Comandă IAŞI, ORAŞ AL MARII UNIRI IASI, CITY OF THE GREAT UNION Detalii emisiune Comandă ROMÂNI CELEBRI FAMOUS ROMANIANS Detalii emisiune Comandă TIMIȘOARA – 800 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ TIMISOARA – 800 YEARS OF DOCUMENTARY TESTIMONY Detalii emisiune Comandă Constantin Brâncuși Romfilatelia 18 ani PĂSĂRI DIN DELTA DUNĂRII BIRDS FROM THE DANUBE DELTA Detalii emisiune Comandă Iolanda Balas Nadia Comaneci Bellu si Bitang Gabriela Szabo Gheorghe Hagi Elisabeta Lipa Ivan Patzachin Ion Tiriac Ilie Nastase

COMORILE PELEȘULUI

Romfilatelia dedică un nou proiect filatelic bogatului patrimoniu al Muzeului Peleș, introducând în circulație, vineri, 17 iunie a.c., emisiunea de mărci poștale Comorile Peleșului.

Cele patru timbre, colița dantelată și mapa filatelică specială a emisiunii, înfățișează piese reprezentative, de mare valoare estetică, din colecțiile Muzeului Național Peleș, remarcându-se prin bogăție, frumusețe și rafinament colecția de orfevrărie, de ceramică și de sticlărie, legate intrinsec de Castelul Peleș și de ctitorul său, regele Carol I.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 Lei este reprodus un Vas de proveniență germană, realizat din porțelan pastă tare, modelat în tipar și manual, cu decor aplicat. Pictat manual sub glazură, în policromie și parţial aurit, vasul este o creație din perioada anilor 1870 – 1900 a renumitului atelier Meissen, din Germania.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4 Lei este ilustrat un Vas de proveniență austriacă, realizat în atelierul Lobmeyr, din Viena, la finele secolului al XIX-lea. Vasul din cristal, suflat în tipar și aurit parţial, este pictat cu email reprezentând motive floral-vegetale policrome în ancadramente arhitectonice.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei este redat suportul pentru plicuri, creat în atelierul Nicholls & Plincke, din Rusia, la sfârşitul secolului al XIX-lea. A fost realizat din bronz aurit și plăcuțe din lapis-lazuli și face parte dintr-un serviciu de birou compus din 12 piese. Pe latura înaltă, la fronton este dispusă monograma Ducesei Maria Alexandrovna, mama reginei Maria a României.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei este ilustrat un Vas tulipieră, realizat în atelierul Ginori, Doccia, din Florenţa, Italia, între anii 1870 – 1880. Vasul a fost pictat manual sub glazură cu motive a raffaellesche și a grotesche, în cromatică în nuanțe de albastru, galben și ocru.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 32 Lei din colița dantelată a emisiunii este ilustrată o amforă realizată în perioada 1870 – 1890, din faianță modelată la roată și în tipar, cu decor aplicat și barbotină, pictată manual sub glazură, o creație a atelierului florentin Ginori, Doccia, din Italia. Mobilierul de pe colița emisiunii ilustrează Comoda din Apartamentul principilor, de la primul etaj al Castelului Peleș, realizată de firma austriacă Portois&Fix, din Viena, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Figurina – Lebădă, ilustrată pe unul din plicurile „prima zi” a emisiunii, a fost realizată în atelier german, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Pe cel de-al doilea plic „prima zi” a emisiunii, este redată imaginea unui Vas din sticlă, creație franceză, de la începutul secolului al XX-lea.

Romfilatelia mulțumește domnului director Narcis-Dorin Ion și echipei de documentare a Muzeului Național Peleș pentru sprijinul oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search