Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Comemorarea centenarului luptelor de la Mărăști, Mărășești și Oituz pe marca poștală

Romfilatelia s-a alăturat demersului organizat de Guvernul României și Consiliul Județean Vrancea de comemorare a eroilor căzuți în Primul Război Mondial, prin participarea la Conferința Publică

“Centenarul Marelui Război – Vrancea Eroică 1917 – 2017”, eveniment desfășurat miercuri, 19 iulie, în incinta Colegiului Național “Unirea”, din Focșani.

În preambulul conferinței a avut loc un moment comemorativ prin depunerea de jerbe la placa comemorativă din incinta colegiului, ”un veritabil catalog al elevilor și studenților căzuți în luptele Primului Război Mondial”.

Un moment solemn și emoționat a fost creat de Corul de Cameră Pastorala din Focșani, care a interpretat Imnul Eroilor.

Moderatorul evenimentului a fost domnul Traian Negulescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Vrancea. Printre vorbitori s-au numărat prof. dr. Ionuț Cojocaru, istoric și reprezentat al Departamentului CENTENAR care a felicitat echipa administrației locale pentru organizarea manifestărilor comemorative, vicepreședintele CJ Vrancea, domnul Ionel Cel-Mare, care  a mulțumit pentru sprijinul și implicarea Guvernului în organizarea acestor manifestări de omagiere a eroilor Marelui Război, în contextul Centenarului luptelor eroice de la porțile Moldovei, profesorul de istorie Adrian Atarcicov și Ruxandra Dobre, absolventă a Colegiului Național “Unirea”, promoția 2017.

Prezentând emisiunea filatelică intitulată “ZIUA MĂRCII POȘTALE ROMÂNEȘTI, 1917, PE AICI NU SE TRECE Directorul General al Romfilatelia, doamna Cristina Popescu a subliniat misiunea timbrului românesc, adăgând că: “Putem considera timbrul național ca fiind prețios pentru colecționari, dar în egală măsură, este o piesă care, în manieră proprie, spune o poveste, dincolo de timp și spațiu, despre mândria de a fi român, despre eroism și lupta cu prețul vieții, pentru un viitor cât mai bun pentru copiii noștri.


Cele două timbre ale emisiunii sunt ilustrate cu chipurile eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, respectiv bravul general Eremia Grigorescu. Emisiunea este completată de un album filatelic, realizat într-un tiraj limitat, de 245 de exemplare, și este echipat cu un bloc de 2 timbre si plicul „prima zi”, având ștampila prima zi aplicată în clar în folio aur.

Directorul General al Romfilatelia, doamna Cristina Popescu a reamintit îndemnul de acum un secol, deviza care a stat la temelia României Mari: „Pe aici nu se trece!” adăugând: “ în timp această deviză a devenit: „Noi suntem România și suntem mândri de asta!”.

Evenimentul comemorativ a fost urmat de o conferință publică, în cadrul căreia Directorul General al Romfilatelia a susținut o prezentare amplă a momentelor istoriei României Mari în tezaurul filateliei.  Astfel, au fost evocate, prin marca poștală, figuri ilustre precum cele ale Regelui Întregitor de Țară, Ferdinand I și Reginei Maria, a oamenilor politici și de cultură precum: Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, I.C. Brătianu, Iancu Flodor și Pantelimon Halippa, a bravilor soldați: Alexandru Averescu, Ecaterina Teodoroiu și Eremia Grigorescu.

În încheierea evenimentului au fost oferite mape cu elementele emisiunii “ZIUA MĂRCII POȘTALE ROMÂNEȘTI, 1917, PE AICI NU SE TRECE!”.

WordPress Image Gallery Plugin
Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search