Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Columbofilie

bloccolumbofilieRomfilatelia pune în circulație, spre bucuria crescătorilor de porumbei, dar și a filateliștilor care îndrăgesc această temă, o emisiune filatelică intitulată Columbofilie. Porumbelul este una dintre primele păsări îmblânzite de om. Despre această pasăre se vorbește în scrierile vechi grecești și egiptene. De altfel, porumbelul a fost ales de Noe în timpul Potopului să găsească uscatul.
În lume se găsesc peste 300 de rase de porumbei care sunt împărțite în trei categorii: porumbei de ornament, porumbei de carne, porumbei de zbor.
Una dintre cele mai vechi și apreciate categorii sunt porumbeii de zbor, cunoscuți sub denumirea de voiajori sau cãlãtori.
Încă de pe vremea Imperiului Roman, aceștia erau folosiți pentru comunicarea la distanță. În decursul secolelor, ei au cunoscut și alte întrebuințări, care, cu timpul, au dus la îmbunătățirea calităților și performanțelor acestor porumbei.
La începutul secolului XX, porumbelul voiajor a fost inclus în serviciul militar, fiind folosit în nenumărate misiuni în timpul celor două războaie mondiale.
Europa rămâne continentul în care au fost obținute rezultate remarcabile în creșterea și ameliorarea acestei rase de porumbei. Crescătorii din Belgia, Germania, Italia și Franța au făcut din porumbelul voiajor un adevărat campion.
În România, el a fost folosit de la începutul secolului XX, dar mai ales în perioada interbelică, mai întâi doar de armată pentru transmiterea de mesaje,
apoi și de particulari. Aducându-se porumbei voiajori din Belgia, Franța și Cehoslovacia, s-a creat în țara noastră o adevărată industrie de creștere a lor. Asociațiile de crescători de porumbei organizează în fiecare an concursuri interne și internaționale în care porumbeii din România au câștigat și câștigă locuri fruntașe.
Data Aparitie:2005-11-18

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search