Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

COLIBRI

Romfilatelia introduce în circulație vineri, 29 iulie a.c. o nouă emisiune sub genericul „Colibri”, invitând colecționari ai tematicii Faună, în lumea mirifică a celor mai mici păsări din lume, care în ciuda dimensiunilor reduse, sunt extrem de rapide și inteligente.

Emisiunea include patru mărci poștale, patru minicoli, un plic „prima zi” și pentru pasionații de maximafilie, un set de patru cărți poștale maxime diferite.

Păsările colibri (Familia Trochilidae) ocupă o varietate mare de habitate din Lumea Nouă, de la zone aride deșertice, până la păduri tropicale umede. Familia cuprinde 363 specii cuprinse în 104 genuri. Toate speciile se hrănesc cu nectar, mici insecte și alte nevertebrate. Sunt păsări faimoase prin culorile deosebite ale penajului care nu sunt culori date de pigmenți chimici ci sunt de natură fizică, datorate fenomenelor de interferență a luminii și cuprind nuanțe de verde și albastru strălucitor. Sunt răspândite în cele două Americi. Ouăle sunt cât o boabă de mazăre. În cadrul timbrelor emisiunii sunt incluse următoarele specii: colibri cu guler rubin, colibriul albină, colibriul gigant, colibriul lui Allen.

Colibri cu guler rubin (Archilochus colubris), reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 Lei, este o specie de colibri care cuibărește în Canada și estul Americii de Nord și iernează în America Centrală. Femelele sunt responsabile de creșterea puilor și își construiesc singure cuibul, pe care îl lipesc cu pânză de păianjen. Fiind foarte adaptabile, se hrănesc cu peste 31 de tipuri de plante, deși le preferă pe cele cu flori roșii, dar și insecte mici. Faptul că se ferește puțin de oameni o face una dintre cele mai apreciate și studiate păsări colibri. Se identifică prin părțile dorsale verde-bronz metalizat. Are o porțiune mare roșie lucioasă sub gât. Restul părților ventrale sunt albicioase.

Colibriul albină (Calypte helenae), redat pe timbrul cu valoarea nominală de 6,50 Lei, este o specie endemică arhipelagului cubanez. Colibriul albină este cea mai mică pasăre a lumii, dar un zburător agil și puternic. Are nevoie să se alimenteze la câteva minute pentru a păstra energia necesară zborului. Se hrănește cu nectarul a peste zece specii de plante, dintre care nouă sunt native Cuba. Ocazional consumă insecte și păjanjeni, iar în decursul unei zile se consumă până la jumătate din greutatea corporală, care este de 2,6 grame la femele și 1,95 la masculi. Femela, mai mare, are lungimea de 6,1 cm și este de culoare verde-albăstrui, cu partea inferioară de culoare gri-pal. Vârfurile penelor cozii au pete albe. Masculul de 5,5 cm lungime, are, în timpul sezonului de împerechere, capul, bărbia și gâtul roșiatic până la roz.

Colibriul gigant (Pantagona gigas), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei, este o specie răspândită în estul Americii de Sud. Așa cum o spune și numele, este cea mai mare dintre toate cele peste 300 de specii de păsări colibri, cu o dimensiune de 20 cm. Habitatul acestuia se află în zone aride, neospitaliere, la 4500 m înălțime, în Anzi, unde se hrănește cu nectar și nevertebrate și unde femela construiește cuibul în ramurile unor specii de cactuși. Coloritul este bronz-roșcat pe părțile dorsale, câteodată cu un ton de gri. Coada despicată este mai pală la bază. Femelele pot prezenta pete pe părțile ventrale.

Colibriul lui Allen (Selasphorus sasin), redat pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 Lei, este una dintre cele șapte specii din genul Selasphorus. Cuibărește în vestul Statelor Unite, în păduri stufoase și pajiști de coastă. Măsoară între 75 și 90 mm în lungime. Masculul are spatele și fruntea de culoare verde, cu flancuri, crupă și coadă de culoare ruginie, iar gâtul în lumini multicolore, predominant roșu-portocaliu. Femela este asemănătoare la colorit, predominant verde, având culoare doar pe coadă, care are și vârfuri albe. Masculii sunt foarte agresivi și teritoriali, alungând din teritoriu chiar și păsări de pradă mult mai mari, ca șoimul.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search