Repetăm această experiență, cu încă șapte noi valori, imagini ale unor tirbușoane din aceeași colecție, aparținând unor epoci diferite, fiecare dintre ele reprezentând adevărate piese de artă, prin frumusețea și prețiozitatea cu care au fost realizate, dar și prin modalitățile tehnice de scoatere a dopului.
În trecut, nu doar sticlele de vin se sigilau cu dop de plută, ci și sticluțele de medicamente, de parfum sau călimările de cerneală. De aceea, tirbușonul era mai curând un accesoriu folosit de nobili, și nu de omul de rând.
Emisiunea de mărci poștale Colecții românești: Tirbușoane II este disponibilă începând de miercuri, 29 martie 2017, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, precum și pe secțiunea de magazin online, https://romfilatelia.ro/store/.
Primul din această serie, timbrul cu valoarea nominală de 1,60 lei reprezintă un tirbuşon de buzunar, artistic, franţuzesc, din secolul al XVIII-lea. În acea perioadă, vinul era destinat în principal aristocraţilor, în timp ce restul populaţiei se delecta cu cidru sau bere. Prin urmare, piesele de acest tip sunt bogat ornamentate și decorate cu foiţă de aur.
Timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei ilustrează un tirbuşon din aur şi agat. Acestă piesă este produsă în secolul al XVIII-lea, de către bijutierii francezi.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei este reprezentată imaginea unui tirbuşon clopot. Este un tirbuşon britanic, produs la Birmingham. Acesta are un mecanism tip Thomason, cu mâner principal în formă ovală şi un al doilea în formă de şarpe. Inovaţia pe care o prezintă acest mecanism constă în scoaterea dopului din sticlă fără a fi nevoie de o tragere directă, căci simpla rotire a mânerului în sensul acelor de ceasornic permitea atât introducerea spirei în dop, cât şi extracţia din sticlă.
Al patrulea timbru, cu valoarea nominală de 4,00 lei ilustrează un tirbuşon cu un singur levier produs în Franţa, patentat de Fernand François, în anul 1902. Această variantă decorată este denumită “Le Rapide”.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei este prezentat un tirbuşon zig-zag, o piesă foarte rară, care, spre deosebire de celelalte din categoria ei, are două rânduri de leviere despărţite de un mâner din lemn. Astfel, odată înşurubată spira în dop, mânerul este tras în sus, iar levierele se extind.
Cel de-al șaselea timbru al seriei, cu valoarea nominală de 8 lei, este ilustrat cu un tirbuşon pistol. Este o piesă franţuzească, din metal placat cu sidef, ce reprezintă o armă de foc al cărei trăgaci este chiar tirbuşonul.
Coliţa emisiunii, cu valoarea nominală de 16 lei, reprezintă un tirbuşon patentat în 1904, în Danemarca. Particularitatea sa este aceea că, deşi este folosit pentru a scoate dopuri de plută, nu are spiră. În schimb, cele două lamele zimţate pe care le are, se introduc în dop şi, odată ce se trage mânerul, cele două lamele se depărtează una de alta, agăţând dopul din interior.
Emisiunea este completată de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre cu tête-bêche, minicoala de 13 timbre + 2 viniete diferite + 10 tabsuri, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă + 6 tabsuri, colița nedantelată și colița nedantelată specială (album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 225 de exemplare și echipat cu colița nedantelată a emisiunii, având atașată o manșetă ilustrată cu elemente grafice în folio aur și setul de două plicuri prima zi, având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 225.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:
Tel: 021 / 337 24 42
anamaria.anton@romfilatelia.ro