Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CIUPERCI NECOMESTIBILE

Romfilatelia dedică colecționarilor și pasionaţilor de micologie noua emisiune de mărci poştale intitulată „Ciuperci necomestibile”, ce va intra în circulație joi, 26 mai a.c.

Emisiunea, formată din patru timbre, este completată de un plic „prima zi” și un set de patru cărți poștale maxime, pentru pasionații de maximafilie.

Pe timbrele emisiunii sunt ilustrate cele mai toxice specii de ciuperci din România:

Paxillus involutus (Batsch) Fr. (burete porcesc), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,90 Lei, este o specie răspândită în păduri de foioase și conifere, pe soluri acide. Corpul sporifer poate fi observat în perioada iulie-octombrie și este recunoscut prin pălăria concavă la maturitate, brun-roșcată sau brun-gălbuie, cu marginea rulată spre interior. Lamele sunt dese, ușor decurente, galben-maronii. Piciorul este cilindric, cu lungimea de până la 6 cm, de aceeași culoare ca pălăria. Când este atins sau rănit, corpul sporifer se brunifică sau se înnegrește. Buretele porcesc este o specie toxică; un antigen din structura corpului sporifer determinând sistemul imunitar să atace și să distrugă eritrocitele.

Amanita phalloides (Vaill.) Link. (buretele viperei), redată pe timbrul cu valoarea nominală de 4 Lei, este o specie răspândită în păduri de foioase, al cărui corp sporifer poate fi observat în perioada iulie-octombrie. Pălăria este de culoare verde-cenușie, verde-oliv sau verde-gălbuie, cu striuri de culoare brună dispuse radiar dinspre centru spre marginile pălăriei și poate atinge diametrul de 15 cm. Lamele sunt libere, albe, inegale. Piciorul este cilindric, de culoare albă, cu ornamentații ce imită pielea de șarpe, prevăzut cu un inel membranos și la bază cu o volvă depărtată de picior, albă, bine dezvoltată. Buretele viperei este o specie mortală. Dacă este ingerată, aceasta induce sindromul faloidian, cu tulburări ale sistemelor digestiv și nervos, ce converg spre comă și în final, deces.

Gyromitra infula (Schaeff.) Quél (mitra episcopului), reprezentată grafic pe timbrul cu valoarea nominală de 6,50 Lei, este o specie răspândită în păduri de conifere, pe lemn mort sau sol bogat în substanțe organice. Corpul sporifer poate fi observat în perioada iulie-octombrie și este recunoscut pentru pălăria în formă de șa sau mitră, cu 2 sau 4 lobi, de culoare brună sau brun-roșcată, cu un picior gol la interior, brun sau brun-cenușiu, cu lungimea de până la 6 cm. Este o specie toxică, ce induce sindromul giromitrian, cu efecte nocive asupra sistemelor digestiv, renal și nervos, ce pot induce stări comatoase.

Amanita muscaria (L.) Lam. (muscăriță, pălăria șarpelui), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 16 Lei, este o specie comună, răspândită în păduri de conifere și foioase. Corpul sporifer poate fi observat în perioada iulie-octombrie și este ușor de recunoscut datorită culorii roșii sau roșu-portocalii a pălăriei, care prezintă numeroase scvame de culoare albă și care poate atinge diametrul de 20 cm. Lamele sunt libere, albe, inegale. Piciorul este cilindric, alb și prezintă superior un inel membranos și la bază o volvă aderentă, bine dezvoltată, sub formă de bureleți concentrici. Muscărița este o specie toxică, inducând sindromul muscarinic, cu tulburări ale sistemelor digestiv și nervos (halucinații, delir).

Pleurocybella porrigens (Pers.) Sing. (aripi de înger), redată pe plicul „prima zi” a emisiunii, este o specie răspândită în pădurile de conifere, pe lemn mort aflat în diferite stadii de degradare. Corpul sporifer poate fi observat în perioada august-octombrie și este recunoscut după forma de scoică (similară cu cea a indivizilor de Pleurotus, gen cu care poate fi confundată), de culoare albă, cu lame decurente pe piciorul acentric. Specia este toxică, mortală dacă este ingerată, cu efecte nocive ireversibile asupra sistemului nervos, ducând în unele cazuri la encefalopatie.

Romfilatelia mulţumește biologilor principali din cadrul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dr. Ana Cojocariu și dr. Cristiana Virginia Petre,
pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search