Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
PLIANT ABONAMENT

Centenarului Unirii Basarabiei cu România scris într-o nouă pagină a istoriei filatelice

Celebrăm Centenarul Marii Uniri
Cinstim valorile României

 

Centenarului Unirii Basarabiei cu România scris într-o nouă pagină a istoriei filatelice

Marți, 27 martie a.c., a avut loc ședința solemnă comună în plenul Parlamentului dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România și adoptarea „Declarației solemne a Parlamentului pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România, la 27 martie 1918”, urmată de ceremonia de lansare a emisiunii aniversare de mărci poștale „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, în foaierul Sălii de Plen a Camerei Deputaților.

La ședința comună, au participat domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului, domnul Liviu Dragnea, Președintele Camerei Deputaților, doamna Viorica Dăncilă, Prim-ministrul României, membrii ai Guvernului României, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, Arhidieceza Romano – Catolică de Bucureşti, domnul Valer Dorneanu, Președintele Curții Constituționale, doamna Gabriela Firea, Primarul General al Municipiului București, foști președinți ai României, cât și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat in România si ai grupurilor parlamentare din România. De asemenea, la ședința solemnă a participat o delegație a Republicii Moldova, condusă de domnul Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova.

Într-o atmosferă festivă, doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, a reamintit invitaților că timbrul este un mijloc eficient de comunicare care poartă mesajul național prin puterea de circulatie fară limite și bariere.

O parte din actele si documentele prezentate in original de Arhivele Naționale ale României in expoziția din foaierul Sălii de Plen a Camerei Deputaților se regăsesc reproduse pe mărcile poştale ale emisiunii împreună cu personalităţi care au mijlocit implinirea acestui ideal naţional: Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României în martie 1918, Ion Inculeţ, președinte al Sfatului Ţării de la Chișinău şi Pantelimon Halippa, luptător pentru drepturile românilor din Imperiul Ţarist.

În încheiere, Directorul General al Romfilatelia a invitat oficialii prezenţi la eveniment să lanseze emisiunea filatelică aniversară prin dezvelirea și semnarea panoului filatelic „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România” sub deviza „Celebrăm Centenarul Marii Uniri. Cinstim valorile României.”

Ca un document special de atestare a momentului aniversar, 27 martie 2018, panoul filatelic păstrează semnăturile președinților celor două camere, a doamnei prim-ministru, a președintelui Parlamentului Republicii Moldova si al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.

Cu această ocazie Romfilatelia a realizat si un album filatelic special, un produs elegant de colecție, conținând cele 2 timbre ale emisiunii, colița dantelată si plicul Prima Zi a emisiunii.

Festivitatea de lansare a emisiunii de timbre s-a încheiat cu o sesiune foto, care a adus din nou aproape principalii actori ai acestui important proiect filatelic.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search