Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Ceramicã Româneascã – Ulcioare de nuntã (II)

ULCIOARE2Romfilatelia pune în circulaţie emisiunea de timbre CERAMICÃ ROMÂNEASCÃ (Ulcioare de nuntã – II).
În ansamblul ceramicii tradiţionale româneşti, ulcioarele de nuntã ocupã un loc deosebit. Ulcioarele de nuntã ilustreazã inventivitatea tehnicã şi imaginaţia olarilor caracterizatã prin originalitatea formelor, a proporţiilor, decorãrii şi cromaticii.
Ulcioarele de nuntã se lucrau mai ales toamna, când aveau loc cele mai multe cãsãtorii. Mirii erau cei care comandau ulcioarele; de regulã, patru-cinci o datã. Acestea erau oferite naşilor şi pãrinţilor miresei dar puteau fi pãstrate şi în casã. Astãzi sunt elemente de decor ale interiorului modern sau sunt pãstrate în diferite forme de expunere, pe masã, atârnate pe perete sau la grindã.
Simplitatea formei, bogãţia motivelor, buna distribuire a desenelor şi accentuarea prin ornament şi culoare a unor porţiuni, care în ansamblu se constituie într-o operã de artã, este o caracteristicã a artei româneşti țãrãneşti. Compoziţia pare perfectã prin distribuţia simetricã, alternantã şi ritmicã a motivului ornamental dar şi a celui cromatic.
Ulcioarele reliefeazã trãsãturi ale creaţiei țãrãneşti, cum ar fi originalitatea, continuitatea, specificul etnic, funcţionalitatea şi nu în ultimul rând, virtuţile artistice.
Tradiţiile şi interferenţele de tot felul au dus la rãspândirea meşteşugului şi la diversificarea tipologicã, temporalã şi teritorialã, în cadrul stilului specific al artei populare româneşti.
Ulcioarele de nuntã ilustrate pe timbrele emisiunii sunt reprezentative pentru ceramica din judeţele Olt, Suceava, Vâlcea şi Timiş.
Aceste vase de ceramicã fac parte din colecţia centenarã a Muzeului Țãranului Român.
Timbrul cu valoarea nominalã de 30 Bani reprezintã ceramicã din Oboga-Olt.
Timbrul cu valoarea nominalã de 40 Bani reprezintã ceramicã din Rãdãuţi-Suceava.
Timbrul cu valoarea nominalã de 2,50 Lei reprezintã ceramicã din Vlãdeşti-Vâlcea.
Timbrul cu valoarea nominalã de 3,10 Lei reprezintã ceramicã din Jupâneşti-Timiş.

Data Aparitie:2006-04-20

ulcioare011romana

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search