Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CERAMICÃ ROMÂNEASCÃ – Oale şi cãni (III)

canioaleIII_2008_M Emisiunea de mãrci poştale cu tematica Ceramicã româneascã-Oale şi cãni (III), pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie, încheie o serie, începutã în 2007, care ilustreazã obiecte de ceramicã create pe teritoriul actual al ţãrii noastre.
Încã din neolitic, prelucrarea ceramicii pentru a se obţine obiecte necesare în gospodãrie, a fost cea mai importantã activitate pe aproape întreg teritoriul ţãrii. De-a lungul timpului nu au existat practic zone fãrã olari, centrele specializate în olãrit fiind foarte rãspândite. Pe plan european, România este singura ţarã care a conservat în întregime tehnica şi arta olãritului.
La ora actualã, sunt încã multe centre care utilizeazã tehnici tradiţionale de prelucrare a ceramicii. În judeţul Argeş existã o mare diversitate a creaţiei meşterilor populari în domeniul ceramicii, o notã distinctivã, specificã, fiind regãsitã în vechiul centru de ceramicã din oraşul Curtea de Argeş, precum şi în centrele de la Poieniţa, Coşeşti şi Stroeşti. În judeţul Suceava, centre importante ale creaţiei populare sunt la Marginea, cu ceramica neagrã lustruitã, Rãdãuţi, cu ceramica ornamentalã şi cea denumitã de Kuti şi Pãltinoasa, cu piese smãlţuite. Și în Maramureş tradiţia ceramicii este veche, ea continuând din vremea dacilor şi pânã astãzi. Este interesant cã aici, din punct de vedere al ornamentãrii şi al formelor, gãsim aproape toate tipurile de ceramicã. Ceramica roşie nesmãlţuitã cu elemente ornamentale arhaice o gãsim la Sãcel, ceramica smãlţuitã ornamentatã cu cornul se întâlneşte la Vama, iar ceramica decoratã cu pensula se realizeazã la Baia Sprie şi Baia Mare. Judeţul Vâlcea are o activitate specializatã în domeniul prelucrãrii ceramicii, pe care doar anumiţi sãteni o practicã, alãturi de ocupaţiile specifice zonei. Din vremuri îndepãrtate, olarii se recrutau dintre crescãtorii de animale, agricultorii şi pomicultorii satului, aceştia învãţând sã modeleze diverse categorii de vase, doar în rãstimpul pe care-l aveau între practicarea ocupaţiilor specifice zonei. Prelucrarea argilei în partea de nord a judeţului, în depresiunea Horezu, a determinat apariţia centrelor Slãtioara şi Olari-Horezu. Lângã oraşul Râmnicu-Vâlcea sunt menţionate ca centre ceramice Buda şi Vlãdeşti.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,00 Lei este ilustratã o oalã realizatã la Coşeşti-Argeş.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,40 Lei este ilustratã o canã realizatã la Rãdãuţi-Suceava.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 6,00 Lei este ilustratã o canã realizatã la Baia Mare-Maramureş.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 7,60 Lei este ilustratã o oalã realizatã la Vlãdeşti-Vâlcea.

*Obiectele din ceramicã ilustrate pe timbrele emisiunii fac parte din colecţia Muzeului Țãranului Român.

Data Aparitie:2008-03-21

canioaleIII_2008_rom_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search