Abonează-te PLIANT ABONAMENT BINE AȚI VENIT ÎN ROMÂNIA! WELCOME TO ROMANIA! Comandă Detalii emisiune ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN ROMANIA, A EUROPEAN TREASURE Detalii emisiune Comandă Regalitatea in Romania Uniformele reg I Uniformele reg II Uniformele reg III Motoare Vanatoarea Pasiunile Regilor Palat Elisabeta Ia ATENEUL ROMÂN – 125 DE ANI DE LA INAUGURARE ROMANIAN ATHENAEUM – 125 YEARS SINCE THE INAUGURATION Comandă Detalii emisiune Comandă ROMÂNI GENIALI BRILLIANT ROMANIANS Detalii emisiune Comandă IAŞI, ORAŞ AL MARII UNIRI IASI, CITY OF THE GREAT UNION Detalii emisiune Comandă ROMÂNI CELEBRI FAMOUS ROMANIANS Detalii emisiune Comandă TIMIȘOARA – 800 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ TIMISOARA – 800 YEARS OF DOCUMENTARY TESTIMONY Detalii emisiune Comandă Constantin Brâncuși Romfilatelia 18 ani PĂSĂRI DIN DELTA DUNĂRII BIRDS FROM THE DANUBE DELTA Detalii emisiune Comandă Iolanda Balas Nadia Comaneci Bellu si Bitang Gabriela Szabo Gheorghe Hagi Elisabeta Lipa Ivan Patzachin Ion Tiriac Ilie Nastase

CERAMICĂ ROMÂNEASCĂ – Oale și Căni (II)

oale_2_M Romfilatelia, societatea specializată în emiterea și comercializarea mărcilor poștale românești, introduce în circulație emisiunea de timbre CERAMICĂ ROMÂNEASCĂ – Oale și Căni (II).

Olăritul s-a practicat încă din vremuri străvechi, mărturie stând frumoasele vase de ceramică din epoca neolitică, epocă în care pe teritoriul României s-a dezvoltat o civilizație remarcabilă.
Motivele ornamentale cu care se decorează obiectele din ceramică sunt în principal geometrice, dar și fitomorfe, avimorfe, zoomorfe și antropomorfe.
Unul dintre cele mai vechi motive decorative geometrice este triunghiul, care se întâlnește și pe ceramica preistorică și apare sub diferite forme (o serie de triunghiuri de aceeași mărime), “ferăstrăul” sau “dintele de lup” (triunghiuri dispuse alternativ sus-jos).
Spirala care apare în special pe ceramica veche de Cucuteni și Boian dar și pe cea
modelată la Vama, Horezu, Oboga, Româna și alte zone cu tradiție este făcută de obicei din humă albă. Spirala, deși este un motiv foarte vechi, nu se regăsește la ceramicile occidentale din aceeași perioadă și chiar la cele mai târzii, cum ar fi cele mediteraneene.
Alături de vrej și ghirlande, ca motiv fitomorf des întâlnit este crenguța de brad, folosită și de olăria preistorică. Creanga de brad simbolizează perenitatea asociată arborelui (pomul vieții). Mai sunt reprezentate vița de vie (simbol creștin), dar și spice de grâu, trifoi, ciorchinii de strugure, bobocii, frunzele și florile stilizate.
Motivele avimorfe, zoomorfe și antropomorfe sunt mai rare și mai recente și aparțin tradiției bizantine. Sunt reprezentați porumbei, păsări de curte, pești (simboluri creștine).
Foarte interesante sunt motivele simbolice, legate de credințe străvechi, precreștine, asociate cultului Soarelui, care l-a înlocuit pe cel al fecundității în epoca bronzului.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 Lei este ilustrată o oală realizată în Transilvania.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 Lei este ilustrată o cană realizată la Horezu-Vâlcea.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 7,20 Lei este ilustrată o cană realizată la
Obârșa-Hunedoara.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,70 Lei este ilustrată o oală realizată la Baia
Mare-Maramureș.

Obiectele din ceramică ilustrate pe timbrele emisiunii fac parte din colecția Muzeului Țăranului Român.

Data Aparitie:2007-11-07

oale_2_box_rom

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × three =

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search