Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Ceramică Românească IV

Romfilatelia a introdus în circuitul poștal o serie de timbre uzuale ce reprezintă obiecte de ceramică românească. Romfilatelia a introdus în circuitul poștal o serie de timbre uzuale ce reprezintă obiecte de ceramică românească.

Olăritul este unul dintre cele mai vechi meșteșuguri din lume. Încă din timpuri străvechi el a simbolizat tot ce era legat de viața spirituală.
De-a lungul timpului, olăritul a evoluat în cadrul societăților ce aveau un model sacralizat al lumii, arta realizării vaselor ceramice fiind, în general, transmisă din tată în fiu, de mii de generații.
Meșteșugul olăritului pe teritoriul României datează aproximativ din mileniul al VI-lea î.Hr.
Prin formă, proporții, decor și cromatică, ulcioarele reprezintă inventivitatea tehnică și inspirația olarilor care au adaptat influențele greco-romane și, mai târziu, ale populațiilor migratoare, dar au păstrat specificul arealului românesc.
Simbolurile folosite sunt cele solare cum ar fi capul stilizat de berbec sau calul înaripat, iar șarpele reprezentat în spirală fiind simbolul evoluției cosmice pozitive.
Obiectele de ceramică au însoțit comunitățile umane de-a lungul mileniilor, fiind prezentate la toate manifestările de spiritualitate ale poporului român.
Ceramica, în ansamblul ei, prin formele și simbolurile reproduse, reprezintă o deschidere și o invitație sufletească spre orizonturile mistice ale culturii ancestrale.
Timbrul cu valoarea nominală de 4,70 Lei prezintă ceramică din Târgul Neamț, Neamț.
Timbrul cu valoarea nominală de 5,60 Lei înfățișează ceramică din Poiana Deleni, Iași.
Splendidele vase ceramice reproduse pe timbre fac parte din colecția Muzeului Țăranului Român.

 

 

Data Aparitie:2005-12-19

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search