Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CERAMICÃ ROMÂNEASCÃ – Farfurii țãrãneşti (I)

farfurii_I_M Romfilatelia, societatea specializatã în emiterea şi comercializarea mãrcilor poştale româneşti, introduce în circulaţie emisiunea de timbre CERAMICÃ ROMÂNEASCÃ – Farfurii ţãrãneşti (I).

Olãritul s-a practicat încã din vremuri strãvechi, mãrturie stând frumoasele vase de ceramicã din epoca neoliticã, epocã în care pe teritoriul României s-a dezvoltat o civilizaţie remarcabilã.
Meşteşug rezervat aproape în exclusivitate bãrbaţilor (femeile ajutând eventual doar la decorat), olãritul necesitã forţã, îndemânare şi cunoştinţe deosebite.
Bãrbaţii scot lutul din locuri speciale, îl frãmântã cu mâinile, îl „calcã“ cu picioarele, îl bat cu maiul de lemn, amestecându-l cu apã. Pasta astfel obţinutã se curãţã de impuritãţi, tãindu-se în felii subţiri şi se modeleazã la roatã.
Roata olarului e alcãtuitã din douã discuri, unul mai mic deasupra şi unul mai mare în partea de jos, acestea fiind unite printr-un ax vertical. Pe discul de sus („taler“) se pune bulgãrele de pãmânt, discul de jos fiind mişcat de olar, imprimându-i cu piciorul o mişcare circularã rapidã, obţinându-se din lutul prelucrat forme circulare cu contur regulat. Modelarea farfuriei de lut necesitã o tehnicã deosebitã şi o vitezã de lucru mare, pentru cã pasta nu trebuie sã se usuce (uneori vasul sau farfuria se realizeazã chiar în 40-50 de secunde).
Dupã modelare, farfuriile se lasã la uscat câteva zile la umbrã, dupã care sunt în prealabil ornamentate şi eventual angobate sau smãlţuite. În funcţie de modul în care este arsã, ceramica va cãpãta culoare neagrã sau roşie.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 70 Bani este ilustratã o farfurie ţãrãneascã realizatã la Oboga-Olt.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,00 Lei este ilustratã o farfurie ţãrãneascã realizatã la Vama-Satu Mare.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,10 Lei este ilustratã o farfurie ţãrãneascã realizatã la Valea Izei-Maramureş.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,20 Lei este ilustratã o farfurie ţãrãneascã realizatã la Fãgãraş-Braşov.
Farfuriile ţãrãneşti ilustrate pe timbrele emisiunii fac parte din colecţia Muzeului Țãranului Român.

Data Aparitie:2007-04-13

pliant Ceramica 1.qxp

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search