Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CENTENARUL SOCIETĂŢII SPORTIVE POLITEHNICA TIMIŞOARA

Romfilatelia vine în întâmpinarea iubitorilor de sport, prin introducerea în circulație, Joi, 2 decembrie a.c., a emisiunii de mărci poștale „Centenarul Societăţii Sportive Politehnica Timişoara”.

Emisiunea de mărci poștale, ce conține 1 timbru și un plic „prima zi”, este dedicată sărbătoririi a o sută de ani de la înființarea  Societății Sportive Politehnica Timișoara. Pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei, este redată silueta unui fotbalist alături de un detaliu architectonic al fațadei Universității Politehnice Timișoara și actuala siglă a Societății Sportive Politehnica Timișoara.

Înființată în anul 1921, Societatea Sportivă Politehnica Timișoara avea în coordonarea ei mai multe secții sportive considerate de iarnă (scrimă, gimnastică) sau de vară (tenis de câmp, atletism, rugby). La început culorile reprezentative ale clubului erau alb-negru, schimbate ulterior cu culorile emblematice alb-violet (începând cu anul 1966).

Echipa de fotbal a primei instituţii de învăţământ superior din Timişoara s-a constituit statutar la 4 decembrie 1921, la inițiativa primului rector, Traian Lalescu, un mare iubitor de sport. Dacă în perioada interbelică echipa de fotbal a fost în umbra concitadinelor Chinezul și Ripensia, în 1948 Poli promovează și participă în premieră în Divizia A. Din acel moment, Poli devine, pentru mult timp, stindardul fotbalului timișorean.

În 2012, după o perioadă tulbure în fotbalul timișorean, stindardul alb-violet este preluat de ASU Politehnica, echipa Universității Politehnica, sprijinită de Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria. Această echipă, singura care, la ora actuală poartă denumirea de Politehnica, a ajuns în doar patru ani din ultimul eșalon (L6) în L2 (unde se află și acum) și are deja un trofeu cucerit, titlul național la juniori U13 (2016).

După fotbal, sportul politehnist cu cea mai mare „audiență” este handbalul. Secția s-a înființat în 1947 și a pus, în câțiva ani, Timișoara pe harta localităților esențiale din handbalul masculin românesc. Știința (așa cum se numea clubul pe atunci) a devenit campioană națională la handbal în 11 (1956).

De-a lungul timpului, sportivii politehniști timișoreni au avut rezultate deosebite, pe plan național și internațional, inclusiv la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene. În afara handbaliștilor, medalii olimpice au fost aduse sportului politehnist de către canotoare. La Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, Aurora Pleșca, legitimată la CS Politehnica, a obținut medalia de argint în proba de 8+1. În 1996, la Jocurile Olimpice de la Atlanta, consemnăm primul (și ultimul, deocamdată) campion olimpic legitimat la un club din județul Timiș. Este vorba de Camelia Macoviciuc, în proba de dublu vâsle (alături de Constanța Burcică).

La ora actuală există cinci entități sportive sub „umbrela” UPT: clubul de fotbal SSU Politehnica (Liga a II-a), clubul polisportiv CSU Politehnica, secția de handbal masculin SCM Politehnica (din cadrul SCM Timișoara) (Liga Zimbrilor), clubul de fotbal feminin Politehnica (Liga I), asociația ASU Politehnica (pentru sportul universitar și sportul pentru toți).

Societatea Sportivă Politehnica Timișoara aniversează un veac de existență. Cu satisfacție și bucurie, Florin Drăgan Rectorul Universității Politehnica Timișoara, afirmă:

„Nu prea multe cluburi sportive din România se pot mândri cu asta. Acest veac a însemnat victorii, eșecuri, eforturi, pasiuni, oameni. Nu le putem mulțumi tuturor celor care și-au adus aportul la acest fenomen. E vorba de sportivi, studenți, profesori, oameni de sport, suporteri, rectori. La acest ceas aniversar suntem mândri și continuăm împreună această frumoasă poveste a sportului românesc: Politehnica Timișoara.

Un club sportiv, un oraș, o singură inimă: Politehnica Timișoara”.

Pe plicul „prima zi” a emisiunii sunt ilustrate imagini cu echipele clubului participând la diverse evenimente sportive de-a lungul anilor, grupate într-un montaj-simbol al istoriei clubului.

Romfilatelia aduce mulțumiri Universității Politehnica Timișoara și Societății Sportive Politehnica Timișoara pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search