Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

CENTENARUL MUZEULUI ȚÃRANULUI ROMÂN

timbMTRcentMÎn urmă cu o sută de ani era înfiinţat, la Bucureşti, Muzeul de etnografie, artă naţională, artă decorativă şi industrială, astăzi Muzeul Ţăranului Român.În urmă cu o sută de ani era înfiinţat, la Bucureşti, Muzeul de etnografie, artă naţională, artă decorativă şi industrială, astăzi Muzeul Ţăranului Român.

Acum, la aniversarea unui veac de existenţă a muzeului, Romfilatelia, societatea specializată în editarea şi comercializarea mărcilor poştale româneşti, introduce în circulaţie emisiunea filatelică Centenarul Muzeului Ţăranului Român.

Muzeul Ţăranului Român nu este un muzeu oarecare; nu este acel tip de muzeu pe care îl vezi doar o dată în viaţă şi gata, treci să vizitezi un altul. Acest muzeu a fost creat ca, ori de câte ori vrei să te întorci la obârşii, să vizitezi sălile pline cu colecţii-tezaur din patrimoniul artei şi civilizaţiei ţărăneşti.
Cu cele peste 100.000 de obiecte, cuprinzând colecţii de port, ceramică, podoabe, mobilier, icoane pe lemn şi sticlă, xilogravuri, obiecte religioase, ţesături, covoare, unelte, dar şi o importantă colecţie de artă populară străină, prin modul în care a fost conceput spaţiul muzeal şi prin organizarea a peste 60 de expoziţii de mare rezonanţă culturală pe toate meridianele lumii, Muzeul Ţăranului Român a contribuit decisiv la dezvoltarea generală a teoriei şi practicii expunerii etnografice.
Această recunoaştere a venit în 1996, când Muzeul Ţăranului Român a primit Premiul „Muzeul European al Anului“ (EMYA), decernat de Forumul Muzeului European.
Pe toată durata anului 2006, cu ocazia centenarului muzeului, toate manifestările se desfăşoară sub auspiciile unui motto elocvent: Un veac de singularitate, un an de ospitalitate.
În luna martie a acestui an, Muzeul Ţăranului Român a primit Premiul „Radu Florescu“ pentru management şi marketing muzeal, acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor, Direcţia Generală a Patrimoniului Cultural Naţional, pentru proiectul „Noaptea muzeelor“.
Istoria acestui muzeu, zbuciumată ca şi a altora ce au trebuit să facă faţă celor 50 de ani de forţate schimbări politice şi culturale, se întinde pe mai mult de o sută de ani.
În 1875, la propunerea lui Titu Maiorescu, s-a constituit pe lângă Muzeul Naţional de Antichităţi, cea dintâi secţiune de artă populară textilă.
Această idee de început va prinde consistenţă însă la 1 octombrie 1906, când cu spijinul unei alte personalităţi a culturii noastre, Spiru Haret, se înfiinţează Muzeul de etnografie, artă naţională, artă decorativă şi industrială.
Conducerea acestei instituţii a fost asigurată între 1906 şi 1948, de primul său director, Alexandru Tzigara-Samurcaş, care în 1906 i-a schimbat denumirea în Muzeul de Etnografie şi Artă Naţională.
În 1912 începe construcţia clădirii muzelui, construcţie ce va dura până în 1941. Clădirea, realizată în aşa numitul stil neoromânesc, de fapt o sinteză arhitectonică naţional-istorică, este opera arhitectului N. Ghika-Budeşti.
Între anii 1912-1948, muzeul a fost denumit Muzeul de Artă Naţională, apoi denumirea sa suferind nenumărate schimbări, astfel că în 1953 el devine Muzeul de Artă Populară al Republicii, iar din 1978 şi până în 1990, prin comasarea cu Muzeul Satului, primeşte denumirea de Muzeul Satului şi de Artă Populară. În sfârşit, în 1990, devine Muzeul Ţăranului Român.
Modul în care se prezintă vizitatorului Muzeul Ţăranului Român este o alegorie a vieţii, este mereu întoarcerea la rădăcini, fără de care un popor, o naţiune, nu ar putea supravieţui.
Spiritualitatea românească se regăseşte nealterată în acest spaţiu muzeal, unde prejudecăţile dispar şi lasă loc revelaţiei.

Timbrele emisiunii filatelice reprezintă:
– imaginea unei marame din Argeş, din sec. XX (timbrul cu valoarea nominală de 40 Bani)
– imaginea unui cordon turcesc din Dobrogea, din sec. XIX (timbrul cu valoarea nominală de 70 Bani)
– imaginea unei salbe cu bani din Bucovina, din sec. XIX (timbrul cu valoarea nominală de 1,60 Lei)
– imaginea lui Alexandru Tzigara-Samurcaş, director fondator al muzeului (timbrul cu valoarea nominală de 3,10 Lei).

Imaginile reproduse pe timbre fac parte din colecţia centenară a Muzeului Ţăranului Român.

Data de aparitie: 2006-10-05

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search