Abonează-te PLIANT ABONAMENT BINE AȚI VENIT ÎN ROMÂNIA! WELCOME TO ROMANIA! Comandă Detalii emisiune ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN ROMANIA, A EUROPEAN TREASURE Detalii emisiune Comandă Regalitatea in Romania Uniformele reg I Uniformele reg II Uniformele reg III Motoare Vanatoarea Pasiunile Regilor Palat Elisabeta Ia ATENEUL ROMÂN – 125 DE ANI DE LA INAUGURARE ROMANIAN ATHENAEUM – 125 YEARS SINCE THE INAUGURATION Comandă Detalii emisiune Comandă ROMÂNI GENIALI BRILLIANT ROMANIANS Detalii emisiune Comandă IAŞI, ORAŞ AL MARII UNIRI IASI, CITY OF THE GREAT UNION Detalii emisiune Comandă ROMÂNI CELEBRI FAMOUS ROMANIANS Detalii emisiune Comandă TIMIȘOARA – 800 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ TIMISOARA – 800 YEARS OF DOCUMENTARY TESTIMONY Detalii emisiune Comandă Constantin Brâncuși Romfilatelia 18 ani PĂSĂRI DIN DELTA DUNĂRII BIRDS FROM THE DANUBE DELTA Detalii emisiune Comandă Iolanda Balas Nadia Comaneci Bellu si Bitang Gabriela Szabo Gheorghe Hagi Elisabeta Lipa Ivan Patzachin Ion Tiriac Ilie Nastase

Centenarul Muzeului Național de Istorie Naturalã "GRIGORE ANTIPA"

antipa_M În urmã cu o sutã de ani, în prezenţa regelui Carol I, a Prinţului Ferdinand şi a Prinţesei Maria, avea loc inaugurarea oficialã a Muzeului în noua clãdire “de la Șosea”.
Pentru a sãrbãtori acest eveniment, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale Centenarul Muzeului Naţional de Istorie Naturalã “GRIGORE ANTIPA”.
Însã istoria muzeului dateazã din anul 1834, când domnitorul Alexandru Ghica a semnat decretul de înfiinţare al Muzeului Naţional Bucureşti. Primul custode al colecţiilor, numit în 1837 a fost Carol Wallenstein de Vella (austriac, de origine croatã). Din 1860 a urmat preparatorul Carlo Ferrerati (italian), iar în anul 1867 – Prof. Gregoriu Ștefãnescu.
În anul 1893, Grigore Antipa a fost numit director al Colecţiilor Zoologice ale Statului. Acele colecţii au fost mutate, un an mai târziu, într-o clãdire din strada Polonã.
Anul 1904 este anul când au demarat lucrãrile la noul sediu al muzeului din Piaţa Victoriei, iar peste patru ani, aceastã clãdire a fost terminatã şi inauguratã, noua sa denumire fiind Muzeu de Zoologie. Odatã cu inaugurarea muzeului, la parter a avut loc şi prezentarea primelor diorame zoogeografice moderne din lume (Tundra, Preeria, Savana Africanã şi Sahara) şi care, datoritã calitãţii şi succesului lor la public, au servit drept model pentru multe alte muzee din ţarã şi strãinãtate.
La 6 ani dupã acest eveniment, în 1914, regele Carol I, cu ocazia inaugurãrii a încã 11 sãli, a atribuit o nouã denumire instituţiei şi anume Muzeul Naţional de Istorie Naturalã.
În anul 1933, ca o recunoaştere a meritelor lui Grigore Antipa, Regele Carol al II-lea a atribuit muzeului numele acestui mare biolog evoluţionist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog, muzeograf şi economist.
Muzeul “Antipa”, unul dintre cele mai bogate din lume, adãposteşte peste douã milioane de exponate. O mare parte din ele se regãsesc în cele 39 de sãli ale muzeului. Exponatele fac parte din domenii ca: zoologie, mineralogie, antropologie, paleontologie, anatomie comparatã, etnografie.
În decursul vremii, muzeul s-a îmbogãţit cu colecţii ştiinţifice având în componenţa lor exemplare-tip, unicate în lume. Importante sunt colecţiile pe grupe de vieţuitoare, din care amintim Colecţia de fluturi “Aristide Caragea”, cu peste 120.000 de exemplare, Colecţia de moluşte “Bielz”, cu peste 90.000 de exemplare, Colecţia de peşti “Petre Bãnãrãscu”, cu peste 5.000 de exemplare, Colecţia de nevertebrate marine “Mihai Bãcescu”, cu 11.400 exemplare, Colecţia de mamifere de pe glob şi din fauna României, cu peste 8.000 de exemplare şi Colecţia de pãsãri de pe glob şi din fauna României, cu peste 9.000 de exemplare. În acelaşi timp, muzeul se îmbogãţeşte an de an cu materiale care fie cã provin din donaţii, fie prin aportul cercetãtorilor muzeului sau în urma expediţiilor ştiinţifice organizate în ţarã şi strãinãtate.

Mulţumim conducerii Muzeului Naţional de Istorie Naturalã “Grigore Antipa” din Bucureşti pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni filatelice.

Data Aparitie:2008-05-20

antipa_box_rom

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ten − 8 =

Romfilatelia – O lume intr-un timbru