Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Centenar Jules Verne, 1905 – 2005

BLOCJULESVERNEPERFORRomfilatelia, societate specializată în emiterea și comercializarea mărcilor poștale românești, lansează cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la trecerea în neființă a celui ce a fost un mare vizionar, Jules Verne, o emisiune filatelică intitulată Centenar Jules Verne.
Născut la Nantes (Franța) în anul 1828, el urmează cursurile Facultății de Drept din Paris, unde devine vizitator asiduu al Bibliotecii Naționale. Aici devorează lucrări de specialitate și articole de popularizare, constituindu-și treptat amplul fișier de care se va sluji pentru a da veridicitate cărților sale.
Faptul că a fost un vizionar extraordinar al vremurilor sale îl demonstrează și fragmentul dintr-un interviu din 1902, apărut în Neue Wiener Zeitung: ”Secolul douăzeci a dat naștere unei noi ere. Viața mea a fost bogată în evenimente reale și imaginare. Am văzut multe lucruri deosebite, dar fantezia mea a creat lucruri și mai minunate. Dacă ați ști cât de mult regret că trebuie să închei atât de devreme drumul meu pământesc și să mă despart de viață în pragul unei epoci care ne promite atâtea minuni!”.
Emisiunea filatelică înfățișează în cele 4 timbre ilustrații ale unor povestiri a căror acțiune se desfășoară total (Castelul din Carpați – cel mai cizelat roman al autorului) sau parțial (Încăpățânatul Keraban, Pilotul de pe Dunăre) pe teritoriul României, sau al căror adevărat erou este un român (Claudius Bombarnac).
Castelul din Carpați – o poveste de dragoste în decor românesc – ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 19.000 lei.
Pilotul de pe Dunăre – un fericit prilej în care aventura julesverniană este găzduită de cadrul românesc; ultima parte a călătoriei întreprinsă de personajele principale începe cu Dunărea, la Cazane și se sfârșește la vărsarea fluviului în mare. Timbrul are valoarea nominală de 21.000 lei.
Claudius Bombarnac – un foarte frumos roman, bine construit, perfect echilibrat, instructiv și captivant. Timbrul are valoarea nominală de 47.000 lei.
Încăpățânatul Keraban – un roman unde abundă descrieri ale unui scriitor francez despre Dobrogea ultimelor decenii ale secolului XIX; ele te fac să simți că, mereu, ești la fața locului.
Timbrul are valoarea nominală de 56.000 lei.

Data Aparitie:2005-03-29

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search