Abonează-te PLIANT ABONAMENT BINE AȚI VENIT ÎN ROMÂNIA! WELCOME TO ROMANIA! Comandă Detalii emisiune ROMÂNIA, UN TEZAUR EUROPEAN ROMANIA, A EUROPEAN TREASURE Detalii emisiune Comandă Regalitatea in Romania Uniformele reg I Uniformele reg II Uniformele reg III Motoare Vanatoarea Pasiunile Regilor Palat Elisabeta Ia ATENEUL ROMÂN – 125 DE ANI DE LA INAUGURARE ROMANIAN ATHENAEUM – 125 YEARS SINCE THE INAUGURATION Comandă Detalii emisiune Comandă ROMÂNI GENIALI BRILLIANT ROMANIANS Detalii emisiune Comandă IAŞI, ORAŞ AL MARII UNIRI IASI, CITY OF THE GREAT UNION Detalii emisiune Comandă ROMÂNI CELEBRI FAMOUS ROMANIANS Detalii emisiune Comandă TIMIȘOARA – 800 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARÃ TIMISOARA – 800 YEARS OF DOCUMENTARY TESTIMONY Detalii emisiune Comandă Constantin Brâncuși Romfilatelia 18 ani PĂSĂRI DIN DELTA DUNĂRII BIRDS FROM THE DANUBE DELTA Detalii emisiune Comandă Iolanda Balas Nadia Comaneci Bellu si Bitang Gabriela Szabo Gheorghe Hagi Elisabeta Lipa Ivan Patzachin Ion Tiriac Ilie Nastase

CASTELUL PELEȘ. COLECȚII

Romfilatelia dedică un nou proiect filatelic bogatului patrimoniu muzeal din România, introducând în circulație, marți, 5 octombrie 2021, emisiunea de mărci poștale Castelul Peleș. Colecții.

Cele șase timbre și colița dantelată a emisiunii înfățișează piese reprezentative, de mare valoare estetică, din colecțiile Muzeului Național Peleș. Această instituție muzeală administrează o moștenire de excepție: Castelul Peleș, monument emblematic al patrimoniului arhitectural românesc, ridicat din inițiativa regelui Carol I, un colecționar de artă pasionat și avizat, care și-a îmbogățit reședința îndrăgită cu o colecție magnifică de picturi, mobilier și obiecte decorative. Dintre acestea din urmă, se remarcă prin bogăție, frumusețe și rafinament colecția de sticlă și cea de orfevrărie.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei este ilustrată o vază realizată de celebrul artist francez al sticlei Émile Gallé, în anul 1890. Vaza, în stil Art Nouveau, este suflată din sticlă albastră, colorată cu oxid de cobalt. Decorul japonizant – un buchet de crizanteme – este în parte presat în sticla fierbinte, pe interiorul vasului, în parte pictat cu email, pe exterior. Piesa impresionează prin eleganță, calitatea materialului și varietatea tehnicilor utilizate, combinate ingenios, cu un rezultat remarcabil.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,50 lei  sunt înfățișate două dintre piesele unui serviciu de ceai, executat în atelierul Goldschmidt din Köln, Germania, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Obiectele sunt lucrate din argint, turnat, ciocănit, cizelat, gravat, parțial aurit, cu un decor predominant vegetal.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,40 lei este reprezentată o cupă în stil Art Nouveau, realizată în atelierul de orfevrărie al artistului norvegian Jacob Tostrup, în perioada 1880-1890. Cupa, cu o cromatică vie, este realizată într-o combinație de fir metalic și email, într-o tehnică deosebit de dificilă, de mare virtuozitate.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 7 lei apare o piesă cu valențe artistice remarcabile, dar și cu o semnificație istorică deosebită: o casetă din argint, executată în atelierul Christofle din Paris și oferită regelui Carol I în 1906, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de domnie. Caseta este decorată cu scene din Războiul de Independență și din viața zilnică a românilor și cu figurine reprezentând soldați și țărani români, executate cu o mare finețe a detaliilor.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 9 lei este reprezentată o carafă în stil eclectic, lucrată în atelierul din München al artistului Edmund Wollenweber, spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Carafa este realizată din cristal suflat în tipar, apoi tăiat și șlefuit. Mânerul și capacul sunt din argint aurit, bogat ornamentate.

Pe timbru cu valoarea nominală de 10,50 lei apare o figurină din argint aurit, reprezentând o regină. Piesa datează de la începutul secolului al XIX-lea. Argintul este prelucrat prin diverse tehnici (turnat, ciocănit, ajurat, cizelat) și este împodobit cu caboșoane din pietre prețioase și semiprețioase diferit colorate.

Pe colița dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală de 31,50 lei, este ilustrată o fructieră din sticlă venețiană, lucrată în atelierul Salviati, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Acest splendid obiect este rezultatul aplicării mai multor tehnici de prelucrare a sticlei (suflare liberă, modelare, torsadare, opalizare, pulverizare cu aur) și impresionează atât prin eleganța formelor, cât și prin colorit.

Pe cele două plicuri „prima zi” sunt imprimate imagini reprezentând două dintre somptuoasele încăperi ale Castelului Peleș: sufrageria și cabinetul de lucru al Reginei Elisabeta.

Romfilatelia mulțumește domnului director Narcis-Dorin Ion și echipei de documentare a Muzeului Național Peleș pentru sprijinul oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea de mărci poștale „Castelul Peleș. Colecții” va fi disponibilă începând de marți, 5 octombrie 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search