Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ARTIȘTI ROMÂNI CONTEMPORANI

Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale Artiști români contemporani, aducând în atenția colecționarilor și iubitorilor de frumos, trei dintre cei mai importanți creatori de artă ai momentului – Daniela Făiniș, Mihai Vladimir Zamfirescu și Ioan Nemțoi.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei este reprezentată opera Dantescă I, autor Daniela Făiniș.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei ilustrează pictura Sărutul, creație a artistului Vladimir Zamfirescu.

Lucrarea artistului Ioan Nemțoi, denumită Germination, este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei.

Daniela Făiniș (n. 1961) a absolvit Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative, specializarea Ceramică. Cu o activitate artistică remarcabilă în domeniul ceramicii contemporane, creația artistei reunește, deopotrivă, sculptura, pictura, grafica și tapiseria în obiecte și instalații ceramice deosebit de complexe.

Lucrările sale, chipuri generice, cu expresii goale, uneori ascunse de măști, sunt expuse atât în țară, cât și în muzee și galerii prestigioase din Japonia, Germania, SUA, Belgia, precum și în clădirea principală a Parlamentului European.

Dorința artistei de a realiza lucrări cât mai mari și mai complexe s-a concretizat în ansamblul de lucrări din porțelan și metal intitulat Pădurea de porțelan, expus în Grădina Botanică din București și în curtea Palatului Mogoșoaia.

Daniela Făiniș a primit numeroase premii și distincții, dintre care amintim: Premiul Flacăra pentru Arte Plastice (2010, București), Meritul cultural în grad de Comandor oferit de Președintele României (2004), Honourable Mention (2002, 1998 și 1992, Japonia), Marele Premiu al Bienalei Internaționale Artele Focului (1998, București), Premiul I la Bienala Internațională de Ceramică Artistică (1997, Aveiro, Portugalia), Targa d’Oro la Concorso Internazionale Della Ceramica D’arte Gualdo Tadino (1989 și 1990, Perugia, Italia).

Vladimir Mihai Zamfirescu (n. 1936), personalitate marcantă a picturii românești și europene, a absolvit, ca șef de promoție, în 1966, Universitatea Națională de Arte București, la clasa maestrului Corneliu Baba.

În 1968 obține atestatul de pictor bisericesc și devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În același an, pictează în frescă, singur, Biserica din Lunca Asăului, din județul Bacău.

Artistul și-a creat un tip antropologic propriu – chipul întors, care se retrage, răsucit nu înăuntru, ci înspre despicătura prin care toată suferința lumii, fie se scurge în afară, fie se revarsă înăuntru.

Regăsim tablourile sale în mari pinacoteci, în colecții particulare și în vestite muzee de artă din Franța, Marea Britanie (Tate Gallery, Londra), Italia, Germania, Spania, Austria, Elveția, Olanda, Suedia, Norvegia, Portugalia, Grecia, Rusia (Muzeul Pușkin), SUA, precum și în colecții regale și ale unor de șefi de stat.  În anul 2003, pictează darul său pentru Suveranul Pontif, Papa Ioan Paul al II-lea, trimis din partea României la Vatican, lucrare care azi îmbogățește Colecția Muzeului de artă al Vaticanului.

Dintre premiile, distincțiile și bursele primite de-a lungul carierei sale artistice amintim: Premiul Trienalei Internaționale (1971, Sofia), Bursa Academiei Regale Suedeze (1980), Bursa Academiei Italiene pentru Pictură (1982), Medalia Raffael a Academiei Caravaggio (1982, Roma), Ordinul Național pentru Serviciul Credincios, în grad de Cavaler acordat de Președintele României (2003), Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Artă din Cluj-Napoca, Titlul de Profesor Emerit al Universității de Artă din București, Premiul Radio România Cultural pentru întreaga activitate (2009), precum și Premiul „Opera Omnia”, acordat de Primăria Municipiului Ploiești (2018).

Absolvent al Universității Naționale de Arte București, specializarea Ceramică, Sticlă, Metal, Ioan Nemțoi (n. 1964) este unul dintre cei mai bine cotați artiști ai momentului, recunoscut la nivel mondial.

Lucrările sale sunt apreciate, atât pentru fantezia lor, cât și pentru tehnica impecabilă de realizare. Convertită la tensiuni şi echilibre, la naraţiune şi simbol, arta lui Ioan Nemţoi dezvăluie un artist reflexiv, tensionat, pasionat de dinamica formelor, a culorilor şi a materiei care le alcătuieşte.

În 1991, operele artistului erau deja prezente la International Glass Exhibition din Kanazawa, Japonia, iar astăzi le regăsim în colecții celebre, precum cea a regelui Harald al V-lea al Norvegiei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a lui Kofi Annan sau a lui Vladimir Putin, Emma Nicholson, Principesei Margareta a României, dar și în Muzeul Vaticanului, la Kunstpalast (Düsseldorf), la sediul UNICEF (New York), la McLarren Technology Centre (Marea Britanie), Waterland Neeltje Jans Museum (Olanda), Casa Albă (Washington).

Ioan Nemțoi, primul artist român cu o expoziție permanentă la New York, deschisă în 2003, a ales să rămână în România, la Dorohoi, unde continuă să creeze la 1.200º C.

 

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național al Literaturii Române și Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” pentru sprijinul fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search