Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
PLIANT ABONAMENT

Arta românească de avangardă

avangardistiRomfilatelia, societate specializată în emiterea și comercializarea mărcilor poștale românești, pune în circulație o emisiune de timbre ce au ca subiect lucrări ai unor importanți pictori avangardiști români.
Schimbările majore, politice și sociale, pe care Primul război mondial le-a adus pe întregul mapamond, nu puteau să nu influențeze și arta în întregul ei.
“ La belle epoque “ este atât precursoarea cât și creatoarea avangardismului în artă. Apărut ca o stare de spirit, avangardismul a avut ca reprezentanți, încă de la început, artiști originari din România.
Marcel Iancu este adeptul unui dadaism pozitiv; geometria desenelor sale, manipulată inventiv și jovial este o expresie a armoniei construite.
M. H. Maxy este autorul unor lucrări care oscilează între cubismul analitic, futurism și pictură abstractă; de fapt o sinteză a unor moduri de structurare a imaginii în arta plastică.
Pentru Merica Râmniceanu modernismul a fost un mod de viață. Lucrările sale, subtile analize ale formelor în spațiu s-au apropiat, uneori, de decorativismul art deco.
Victor Brauner este pictorul în ale cărui tablouri forma umană este anormal alungită, stilizată în planuri curbe. Creator al “pictopoeziei” – o îmbinare a literelor cu forme abstracte, Brauner își definește compozițiile într-o unitate de unghiuri, arcuri de cerc și forme diverse.
Opera lui Jean David se constituie într-o sinteză extremă a formei accentuate. În desenele sale predomină culoarea a cărei tentă plată demonstrează viziunea sa puristică.
Mattis – Teutsch Hans , operă a cărei ecuație spectaculoasă se rezumă la expresionismul liric stil art deco. El aduce un omagiu omului unde silueta eroică se îmbină cu portetul metafizic.

Data Aparitie:2004-12-16

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search