Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Arta românească de avangardă

avangardistiRomfilatelia, societate specializată în emiterea și comercializarea mărcilor poștale românești, pune în circulație o emisiune de timbre ce au ca subiect lucrări ai unor importanți pictori avangardiști români.
Schimbările majore, politice și sociale, pe care Primul război mondial le-a adus pe întregul mapamond, nu puteau să nu influențeze și arta în întregul ei.
“ La belle epoque “ este atât precursoarea cât și creatoarea avangardismului în artă. Apărut ca o stare de spirit, avangardismul a avut ca reprezentanți, încă de la început, artiști originari din România.
Marcel Iancu este adeptul unui dadaism pozitiv; geometria desenelor sale, manipulată inventiv și jovial este o expresie a armoniei construite.
M. H. Maxy este autorul unor lucrări care oscilează între cubismul analitic, futurism și pictură abstractă; de fapt o sinteză a unor moduri de structurare a imaginii în arta plastică.
Pentru Merica Râmniceanu modernismul a fost un mod de viață. Lucrările sale, subtile analize ale formelor în spațiu s-au apropiat, uneori, de decorativismul art deco.
Victor Brauner este pictorul în ale cărui tablouri forma umană este anormal alungită, stilizată în planuri curbe. Creator al “pictopoeziei” – o îmbinare a literelor cu forme abstracte, Brauner își definește compozițiile într-o unitate de unghiuri, arcuri de cerc și forme diverse.
Opera lui Jean David se constituie într-o sinteză extremă a formei accentuate. În desenele sale predomină culoarea a cărei tentă plată demonstrează viziunea sa puristică.
Mattis – Teutsch Hans , operă a cărei ecuație spectaculoasă se rezumă la expresionismul liric stil art deco. El aduce un omagiu omului unde silueta eroică se îmbină cu portetul metafizic.

Data Aparitie:2004-12-16

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search