Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Arme de foc din Muzeul Militar Național

pistoale_M  Emisiunea filatelicã Arme de foc din Muzeul Militar Naţional, pe care Romfilatelia o introduce în circulaţie, reprezintã în sine o premierã: este pentru prima oarã când pe timbrele unei emisiuni de mãrci poştale româneşti sunt ilustrate pistoale şi revolvere. Aceste arme fac parte din colecţia Muzeului Militar Naţional.

Muzeul Militar Naţional, fondat la 18 decembrie 1923, reprezintã un reper important în zestrea muzeisticã a Bucureştiului.
Se poate spune, pe drept cuvânt, cã este, prin cei peste 22.000 mp de expunere dar şi prin patrimoniul istoric militar inestimabil, unul dintre cele mai importante muzee din lume de acest gen.
Cele şapte secţii ale muzeului expun 32 de colecţii unice ce însumeazã peste 1.500.000 de piese (de la banalele prãştii pânã la arbalete, dar şi rachete tactice, avioane de vânãtoare, tancuri, tunuri). Tehnica militarã mai este reprezentatã şi prin cele 44 de piese unicate mondiale şi 70 naţionale. Totodatã Muzeul mai deţine peste 700.000 de cãrţi, periodice, hãrţi şi documente vechi. Un spaţiu larg este destinat participãrii armatei române în Al Doilea Rãzboi Mondial pe frontul din Est, pentru eliberarea ţinuturilor istorice, Basarabia şi Bucovina de Nord.
În sãlile muzeului, cãruia din anul 2006 i s-a atribuit şi denumirea de „Regele Ferdinand I“, mai putem întâlni decoraţii, uniforme, drapele, atelaje şi trãsuri dar şi piese de armament alb şi de foc, din diferite perioade istorice.

Pe timbrul cu valoarea nominalã de 50 Bani este ilustrat Pistolul cu cremene cu patru ţevi, fabricat pe la jumãtatea secolului al XVIII-lea, în vestul Europei.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,00 Lei este ilustrat Pistolul cu cremene, fabricat la Liège la sfârşitul secolului al XVIII.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 2,40 Lei este ilustrat Pistolul Mannlicher, model 1903, calibrul de 7,65 mm.
Pe timbrul cu valoarea nominalã de 5,00 Lei este ilustrat un Revolver, model 1915, calibrul de 8 mm.
Mulţumim Muzeului Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, pentru sprijinul oferit la realizarea acestei emisiuni filatelice.

Data Aparitie:2008-02-08

pistoale_rom_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search