Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

APOLLO 11 – 40 de ani de la primul pas pe Lunã

APOLLO11_M „Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”
(Neil Armstrong – Lunã, 20 iulie 1969)

Visul omului de a zbura a existat dintotdeauna… Și tot de atunci existã şi visul pãmânteanului de a ajunge pe Lunã …
Primul care a scris despre zborul unor oameni pe Lunã a fost Jules Verne în romanul sãu De la Pãmânt la Lunã.
Iar cei care au fãcut ca acest vis sã devinã realitate au fost americanii, prin programul Apollo, desfãşurat între anii 1961 şi 1972.
Programul Apollo a început cu o serie de teste ale rachetelor purtãtoare din seria Saturn, ajungând la zboruri spaţiale pilotate, cu echipaj uman, în jurul Lunii. Ca urmare a anunţului preşedintelui J.F.Kennedy, din 1961, cã SUA vor trimite un echipaj uman pe Lunã pânã la sfârşitul anilor ´60, programul a fost radical modificat în acest scop.
Timp de 8 ani, misiunile pregãtitoare aselenizãrii s-au derulat într-un ritm accelerat, chiar şi dupã eşecul testului Apollo 1 la sol, pe rampa de lansare, când au fost înregistrate primele victime din rândul astronauţilor.
Apollo 11 a fost prima misiune cu echipaj uman care a aselenizat, al 5-lea zbor cu echipaj uman şi a fost a 3-a cãlãtorie spre Lunã.
O rachetã Saturn V a lansat nava Apollo 11, având la bord echipajul format din Neil A. Armstrong, Michael Collins şi Edwin E. Aldrin Jr., de la Centrul Spaţial Kennedy, pe 16 iulie 1969. Modulul de comandã a purtat numele de Columbia, iar cel lunar, de Eagle, vulturul fiind un simbol al Statelor Unite.
Pe 20 iulie, zi istoricã pentru pãmânteni, Neil Armstrong fiind primul om ce a pãşit pe un alt corp ceresc, a spus: „Este un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”. La câteva minute a fost urmat pe solul lunar de cãtre colegul de misiune, Edwin E. Aldrin Jr.
Dupã acest zbor cosmic, alţi 10 oameni au pãşit pe Lunã pânã la sfârşitul programului Apollo, ultima misiune fiind Apollo 17.
La 40 de ani de la aselenizare, reprezentanţii agenţiilor spaţiale ale marilor puteri îşi propun ca în viitorul apropiat (2015-2020), oamenii sã punã din nou piciorul pe solul selenar şi chiar pe cel al planetei Marte.
Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la realizarea unui mare vis al omenirii – acela de a cuceri şi alte corpuri cereşti, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale „Apollo 11 – 40 de ani de la primul pas pe Lunã”.

Data Aparitie:2009-07-20

APOLLO11_box_rom

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search