Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Aniversări – Comemorări Personalități (I)

timbreaniversaripersonalitati2006Romfilatelia introduce în circuitul poștal emisiunea de timbre tematice, Aniversări – Comemorări Personalități (I).
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – compozitor austriac, a fost reprezentant al clasicismului vienez, alături de Haydn și Beethoven.
A compus nenumărate opere („Răpirea din Serai“, „Nunta lui Figaro“, „Don Juan“, „Flautul fermecat“), simfonii, concerte pentru vioară, concerte pentru pian, sonate pentru pian și vioară, numeroase lucrări instrumentale și camerale,
vocal-simfonice și un „Recviem“.
Manifestările muzicale ale anului 2006 se vor desfășura sub genericul „Anul Mozart“.
În întreaga lume vor avea loc o serie de concerte – eveniment, cel mai important fiind Festivalul de la Salzburg, unde vor fi prezentate timp de cinci săptămâni, opere semnate de Mozart.
Ion C. Brătianu (1821-1891) – om politic liberal, a luat parte la evenimentele revoluționare din 1848, de la Paris și București. Împreună cu Mihail Kogălniceanu, are un rol important în făurirea statului modern român. În 1859 a fost alături de primul domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza, dar în 1861 trece de partea adversarilor acestuia, fiind principalul inițiator al acțiunilor politice și diplomatice ce vizau aducerea pe tronul țării a principelui Carol de Hohenzollern.
În perioada 1876 – 1888 a fost prim-ministru.
Este unul dintre fondatorii Partidului Național Liberal și a deținut funcția de președinte al acestui partid până în 1891.
Guvernul condus de Ion C. Brătianu a inițiat măsuri pentru consolidarea monarhiei prin adoptarea legii succesiunii la tron (1880) și proclamarea Regatului României (1881).
În 1885 a devenit membru de onoare al Academiei Române.
Grigore Moisil (1906 -1973) – fondator al școlii de algebra logicii și teoria algebrică a mecanismelor automate, a efectuat studii de logică polivalentă și logică nuanțată, care au stat la baza realizării primelor calculatoare românești.
Este considerat unul dintre marii matematicieni români.
Membru al Academiei Române, al Academiei de Științe din Bologna și al Institutului Internațional de Filozofie, Grigore Moisil a elaborat metode noi de analiză și sinteză a automatelor finite, precum și o teorie structurală a acestora.
A contribuit la introducerea și folosirea primelor mașini electronice de calcul din țara noastră și la formarea primelor generații de informaticieni.

Data Aparitie:2006-01-27

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search