Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Aniversãri – Comemorãri Personalitãți (II)

personalitati2Romfilatelia pune în circulaţie emisiunea de timbre poştale Aniversãri – Comemorãri Personalitãţi (II).
Cristofor Columb (1451-1506) – celebru navigator genovez. Este socotit descoperitorul Americii. În perioada 1492-1504 a întreprins patru cãlãtorii în urma cãrora a descoperit majoritatea insulelor din America Centralã şi America de Sud (Bahamas, Cuba, Haiti, Guadelupa, Jamaica).
Data de 12 octombrie 1492, când a descoperit insula Watling din Arhipelagul Bahamas, este consideratã data descoperirii Americii.
Figura sa este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 0,50 lei.
Paul Cézanne ( 1839-1906) – pictor francez, a creat o artã şi o esteticã originale, întemeiate pe esenţializãri şi sinteze ale formei, pe o severã şi solidã construcţie a volumelor realizate prin culoare („Casa spânzuratului“, „Jucãtorii de cãrţi“, „Marea la Estaque“, „Naturã moartã cu mere şi portocale“).
Este considerat cel mai mare înnoitor al picturii la sfârşitul sec. al XIX -lea, iar pictura sa reprezintã puntea de trecere de la impresionism la cubism.
Figura sa este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,00 leu.
Henrik Ibsen (1828-1906) – dramaturg norvegian, este socotit pãrintele dramaturgiei moderne. A inaugurat în literatura universalã, teatrul de idei. Opera sa este constituitã din piese romantice (Pretendenții la coroanã), poeme dramatice (Peer Gynt), drame sociale (Nora, Strigoii), drame de idei (Hedda Gabler, Constructorul Solness).
Nãscut şi crescut în Norvegia, Ibsen a ales sã trãiascã în strãinãtate lungi perioade de timp. Peste 27 de ani i-a petrecut în Germania şi Italia. Cu toate acestea, nu s-a îndepãrtat de origini, alegând Norvegia ca decor pentru piesele sale. Dramele lui Ibsen analizeazã şi criticã societatea, iar autorul portretizeazã cu mãiestrie conflictele existenţiale şi psihologice.
Figura sa este ilustratã pe timbrul cu valoarea nominalã de 1,20 lei.
Data Aparitie:2006-05-17

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search