Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ANIMALE TIP DALMAȚIAN

Romfilatelia dedică Faunei o nouă tematică filatelică, introducând în circulație joi, 24 februarie a.c., emisiunea de mărci poștale Animale tip dalmațian, prezentată într-o manieră grafică inedită.

Emisiunea, alcătuită din patru mărci poștale și un plic „prima zi”, ilustrează, pe timbre, animale tip dalmațian prezentate în premieră, în România: calul Appaloosa (redat pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei), iepurele „English Spot” (reprodus grafic pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei), vaca Holstein (reprezentată pe timbrul cu valoarea de 10 lei) și șarpele regal vărgat (redat pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei).

Emisiunea este completată de un set de patru cărți poștale maxime, pentru iubitorii de maximafilie.

Dalmațianul (Canis familiaris), ilustrat pe plicul „prima zi” a emisiunii, este o rasă de câini ce iese în evidență prin petele unice, bine diferețiate, negre sau maro pe fond alb. Originea rasei este încă învăluită în mister, iar denumirea, cel mai probabil, provine de la numele regiunii Dalmația, din Croația, unde rasa era semnalată încă din secolul XVIII. Dezvoltarea și definitivarea dalmațianului, ca rasă de câini, a avut loc în Anglia, unde în 1955, Federația Chinologică Internațională a publicat primul standard al rasei, încadrând dalmațianul în categoria câinilor de vânătoare.

Dalmațianul este un câine de talie mare, puternic, cu musculatură bine dezvoltată, cu linii simetrice, cu aspect nobil și mișcări elegante. Capul este de mărime medie, destul de lung, prismatic, cu craniu plat, mai lat între urechi care sunt purtate în jos. Botul este puternic, drept, cu nas mare și nări largi. Nasul este complet pigmentat, de culoare neagră sau brună, în concordanță cu coloritul petelor. Ochii sunt ovali, de mărime medie, căprui sau albaștri, în concordanță cu coloritul petelor. Mușcătura dalmațianului este de tip foarfecă. Coada este lungă, are format conic, cu vârful ușor curbat în sus, lăsată. Părul scurt, neted, fin și des este de culoarea alb-curat cu pete rotunde (negre sau brune), nesuprapuse, distribuite uniform pe suprafața corpului.

Este un câine inteligent, activ, iute, disciplinat, energic, prietenos, uneori încăpățânat. Este devotat și prietenos cu stăpânul, tolerant și iubitor cu copiii. Totodată, este un bun câine de pază fiind precaut și vigilent cu străinii. Se înțelege bine cu alți câini și alte animale din gospodărie, având o afinitate înnăscută pentru cai.

Rasa de cai Appaloosa (Equus caballus) este o rasă de cai nord americană, foarte populară în S.U.A, cunoscută în principal pentru multitudinea de varietăţi de culoare, extravagante, cu pete, de diferite culori ce acoperă diverse regiuni ale corpului. Este o rasă puternică, agilă și versatilă, care astăzi este în principal folosită în diverse competiții ecvestre, excelând la multe discipline de călărie de tip britanic și western. În trecut, caii Appaloosa au fost folosiți ca și animale de tracțiune sau de călărie, la vânătoare, război, munci agricole, sau parade și defilări.

Formarea rasei Appaloosa, este strâns legată de amerindienii Nez Perce, cunoscuți ca mari crescători și dresori de cai, a căror istorie se împletește cu istoria cailor în America de Nord și care au pus bazele formării acestei rase. Tot de la nativii americani provine și denumirea rasei, prin contopirea unor cuvinte ce fac referire la „caii pătați din regiunea râului Palouse”. În 1938, a luat ființă primul club ecvestru dedicat rasei Appaloosa, începând astfel în mod oficial formarea și dezvoltarea rasei așa cum o cunoaștem astăzi.

Modelul, forma și dimensiunea petelor pot varia foarte mult și se pot modifica pe parcursul vieții animalului. Ochii pot avea orice culoare (negri, albaștri, verzi, căprui, galbeni etc.). În unele situații, sclerotica este albă, unilateral sau bilateral, iar unele exemplare pot prezenta striații mai închise sau mai deschise la culoare, la nivelul copitelor.

Rasa de iepuri „English Spot” (Oryctolagus cuniculus) este o rasă dezvoltată în Anglia în secolul al XIX-lea prin utilizarea tehnicilor de reproducere selectivă. Este o rasă medie, adulții cântărind la maturitate între 2,2 și 3,6 kg. Se remarcă prin blana scurtă și deasă, de culoare albă, cu marcaje colorate pe corp (negru, galben, brun sau diferite nuanțe de gri), simetrice, bine determinate și fără suprapuneri. Botul prezintă modelul de tip fluture (asemănător raselor fluture german și francez), ochii sunt încercuiți de o bandă colorată, uniformă, iar pe fiecare obraz prezintă câte o pată rotundă, bine delimitată de orice alt marcaj de la nivelul capului. Urechile sunt purtate în sus și sunt colorate uniform. De la baza acestora și până în vârful cozii, spinarea este străbătută de o bandă continuă, uniform colorată, cunoscută drept herringbone. Pe lateralele corpului prezintă un șir șerpuit, de pete rotunde, ce pleacă de la ceafă, către stomac și se termină în regiunea șoldurilor, în apropierea coloanei, fără să se suprapună cu linia de pe spinare. Numărul și dimensiunea petelor cresc treptat de la cap către coadă. De asemenea pot prezenta pete pe partea ventrală, pe coate și calcâie.

Iepurii English Spot au un temperamet energic, sunt curioși, prietenoși și sociabili, putând fi crescuți ca animale de companie chiar și de persoanele în vârstă sau de familiile cu copii mici.

Având în vedere faptul că sunt foarte activi, au în mod constant un apetit ridicat. Nu sunt mofturoși la mâncare și nu necesită îngrijire specială, fiind o rasă ușor de crescut, atât în spațiu închis cât și în aer liber. Hrana lor este formată din: rădăcini, scoarță, semințe, iarbă, paie, flori, frunze, legume, semințe și fructe.

Iepurii din această rasă se pot reproduce pe tot parcursul anului, începând de la vârsta de 5-8 săptămâni şi pot avea până la patru serii de pui pe an (3-5 pui/serie) iar gestația durează circa 38 de zile.

Rasa de Vaci Holstein (Bos taurus) este, probabil, cea mai ușor de recunoscut dintre toate rasele de vaci domestice, datorită coloritului specific, vitele din această rasă fiind bălțate alb cu negru sau bălțate alb cu roșu. Originară din vestul Europei (Olanda și nordul Germaniei) și perfecționată în secolul XIX în S.U.A. și Canada, rasa Holstein este în prezent cea mai raspândită dintre toate rasele de vaci, datorită producției mari de lapte și pentru că se pretează pentru toate tipurile de sisteme de creștere.

Vitele din rasa Holstein sunt animale mari, la maturitate, vacile măsoară între 140 și 145 cm înalțime la greabăn și cântăresc 650-750 kg, iar taurii pot ajunge la 1.200 kg și 160 cm înălțime.

În ferme, femelele sunt crescute pentru a produce viței și lapte, iar masculii sunt îngrășați și sacrificați. Junincile se pot reproduce de la vârsta de 15-21 de luni, după ce depășesc greutatea de 350-360 kg. Gestația durează aproximativ 9 luni, iar perioada în care femela produce lapte este de circa 305 zile.

Șarpele regal californian (Lampropeltis californiae) forma „High White” pătat (Lampropeltis californiae forma „High White”) este un șarpe neveninos din familia colubridelor, de culoare albă,
cu pete de culoare închisă, în special negre. Capul este în mod normal alb, cu un vârf negru și câțiva solzi negri pe lateral.

Șerpi de dimensiuni medii, sunt relativ subțiri și ating o lungime de 0,90-1,06 m. Se adaptează bine în captivitate, unde manifestă un temperament calm. În captivitate se reproduc uşor și pot trăi între 10 și 15 ani, acest fapt permiţând selecţionarea unei mari varietăţi de forme de culoare și modele. Arealul său natural cuprinde întreg statul California și anumite părți din Oregon, sudul Nevadei și Utah, și cea mai mare parte din Arizona.

Poate fi întâlnit într-o varietate de habitate, de la mlaștini și pajiști până la deșerturi, ferme, păduri, zone de coastă și chiar suburbii. Se pot ascunde sub unele structuri create de om, printre resturi și sub frunze. În sălbăticie șarpele regal californian, consumă șoareci, șopârle, păsări mici, chiar și alți șerpi, iar în captivitate, rozătoarele alcătuiesc cea mai bună dietă. Nu sunt pretențioși cu mâncarea, așa că mulți pot trăi toată viața consumând doar șoareci.

Șarpele regal californian este o specie rezistentă la condiţiile de captivitate. În afară de unele probleme comune de sănătate (infecții respiratorii sau boli infecțioase și paraziți), nu are cerințe speciale.

Romfilatelia mulțumește reprezentanților Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.


Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search