Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Alfabetul florilor

Alfabet_flori_MEmisiunea de mărci poştale „Alfabetul florilor” reprezintă o abordare originală, care alătură tematicii filatelice tradiţionale “floră”, conceptul grafic de letrină, acea literă majusculă, de obicei ornată, folosită la început de capitol în ediţii bibliofile. Acestea se clasifică în două mari tipuri: cele care se îmbină cu un element floral sau animal, strict ornamental, fără a avea o legătură cu subiectul paragrafului din care fac parte, şi letrinele a căror imagine ilustrează un personaj sau o scenă din paragraful pe care îl precedă.
Fiecare din timbrele acestei emisiuni înfăţişează o astfel de letrină împletită cu o floare. Numele florii începe cu litera figurată în letrină, întreaga emisiune alcătuind cuvântul „TIMBRE”.
Timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei ilustrează litera T de la Trandafir (lat. Rosa).
Trandafirul este originar din regiunile temperate şi subtropicaleale emisferei nordice. Acesta se prezintă sub forma unor arbuştierecţi, căţărători sau târâtori, adesea spinoşi. În flora spontană se cunosc aproximativ 190 de specii şi mii de soiuri cultivate. Florile sunt de diverse mărimi şi forme, cu o bogată paletă coloristică. Majoritatea trandafirilor ornamentali sunt hibrizi care au fost crescuţi pentru florile lor şi au fost cultivaţi de milenii, pentru prima dată în grădinile din Grecia şi China, în urmă cu aproximativ 2.500 de ani.
Lunga istorie culturală a trandafirului a dus la folosirea acestuia ca un simbol universal al iubirii şi frumuseţii.
Timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei ilustrează litera I de la Iris (lat. Iris sibirica), o plantă perenă având aspectul unor tufe mici, înalte de 60-80 cm.
Având petale de diverse culori şi nuanţe, grecii au denumit aceste flori după cuvântul curcubeu.
Specia sibirica, aşa cum îi spune şi numele, a fost prima dată adusă din Siberia, de către călugării din zonă. Spontan, creşte în zona temperată din Europa şi Asia, fiind însă cultivată şi datorită frumuseţii florilor sale purpurii. Frunzele devin galbene şi se usucă toamna, pentru a răsări din nou primăvara. Irisul are o tulpină subţire şi goală la interior, ce susţine 2-3 flori mari de 6-7 cm în diametru, într-o gamă largă de nuanţe albastre.
Timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei ilustrează litera M de la Mac (lat. Papaver rhoeas), o plantă erbacee anuală cu tulpini drepte, puternic ramificate, înalte de 20-90 cm. El face parte din familia Papaveraceae, cu florile solitare, alcătuite din 4 petale de culori variate. Aşa cum îi spune şi numele, „rhoeas” însemnând roşu în limba greacă, cele mai frecvente flori sunt roşii, dar şi roz,violet sau albe.
În trecut era folosit în medicină ca sedativ uşor, iar astăzi macul se cultivă pe scară largă pentru seminţele utilizate în industria alimentară şi farmaceutică sau ca plantă decorativă.
Timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei ilustrează litera B de la Begonie (lat. Begonia x tuberhybrida).
Begoniile sunt originare din zonele tropicale şi subtropicale cu climat umed. Acestea sunt plante erbacee şi perene, specia Begonia x tuberhybrida având un sistem de rădăcini tuberizate.
Tulpina este suculentă, fragilă, dens acoperită cu peri fini. Florile begoniei sunt mari, de diverse culori şi se împart, după formă.
Timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei ilustrează litera R de la Regina nopţii (lat. Nicotiana alata), o plantă erbacee perenă, dar care, datorită rezistenţei scăzute, este cultivată anual. Ea faceparte din familia Solanaceae şi este originară din America de Sud. Atinge înălţimi cuprinse între 70 şi 140 cm. Frunzele sunt ovate, lungi de 10-25 cm, acoperite cu peri scurţi.
Florile în formă de stea sunt odorante, fin păroase, albe în interior şi uşor violacee la exterior şi formate din 5 petale unite printr-un tub îngustat spre bază. Acestea se deschid seara şi se închid dimineaţa. Înfloreşte la sfârşitul verii, din iulie până în octombrie.
Timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei ilustrează litera E de la Echinacea (lat. Echinacea purpurea), cunoscută popular sub numele de „soarele serii”. Echinacea aparţine familiei Asteraceae şi este originară din America de Nord. Este o plantă perenă, înaltă de 50-100 cm. Florile sunt mari, purpurii, de până la 15 cm în diametru. Înfloreşte în a doua jumătate a verii. Este o plantă heliofilă şi nu va înflori dacă este plantată în locuri umbrite.

Romfilatelia mulţumeşte Institutului de Biologie al Academiei Române pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Data de aparitie: 2015-02-20

Alfabet_flori_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search