Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

ALEXANDRU ROMALO, 200 DE ANI DE LA NAȘTERE

Romfilatelia introduce în circulație la data de marți, 7 mai 2019, o emisiune aniversară de mărci poștale sub denumirea Alexandru Romalo, 200 de ani de la naștere, materializată sub forma unei colițe filatelice dantelate cu o marcă poștală a cărei valoare nominală este de 28,50 lei. Grafica alăturată imaginii mărcii poștale ilustrează în facsimil prima pagină a „Monitorului Oficial”, în care a fost publicată legea înființării Curții de Conturi a României și sigla actuală a acestei instituții.

Primul președinte al Curții de Conturi amintit de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la data de 6/18 iulie 1864 a fost Alexandru Romalo, a cărui imagine este ilustrată pe marca poștală a coliței dantelate.

Alexandru (Alecu) Romalo s-a născut în Iași la data de 10/22 iulie 1819. Părinții săi au fost postelnicul Iordache Grigoriade Romalo și Maria (născută Roset), fiica vornicului Iordache Roset de la Solești. De mic s-a remarcat prin pasiunea pentru studiu, primind la 3 iulie 1838 premiul Academiei Mihăilene – Clas de Emineție au meritat în filozofie Romalo Alecsandru.

Ca elev în anul I al cursului de legi înființat de Mihai Vodă Sturdza, se distinge prin seriozitate, curiozitate și talentul prin care interpreta legile. Grație acestei pasiuni, în octombrie 1840, Casa Școalelor îi aprobă o bursă pentru a-și continua studiile la Paris, la Facultatea de Drept, unde în 1843 obține diploma de Bacalaureat în Drept.

În urma susținerii publice a tezei de licență înaintea juriului Facultății de Drept din Paris la 22 mai 1845, devine licențiat în Drept. Diploma de licență este semnată de Narcisse-Achille de Salvandy, ilustrul profesor, politician și diplomat francez.

Deja experimentat și apreciat, Alexandru Romalo, este numit de Alecsandru Ioan I Domnu Principatelor Unite Moldova și Țera Românească Ministru secretar de stat la Departamentul Cultelor și al Instrucțiunii Publice, la 31 octombrie 1860.

S-a implicat activ în viața politico-socială a Principatelor Române. Așa a ajuns să facă parte din comitetul delegaților care au deliberat asupra proiectului de lege relativ la naturalizațiunea cea mare a d-lui dr. în medicină Carol Davila, întemeietorul Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie.

Prin Decretul nr. 757/1864, Măria Sa Principele Domnitore îl numește Președinte la Curtea de Compturi, instituție proaspăt înființată, după modelul francez al Cour des Comptes.

Din înștiințarea realizată la data de 3 iulie 1864, de către Ministeriulu Finanțelor, reiese că în numirea președintelui s-a ținut cont de presentarea personeloru, făcută de Camera legislativă și recomandația subscrisului.

Prin Legea pentru înființarea Curții de Compturi, publicată în Monitorul Oficial, instituția se compunea din: un Președinte, opt Membri judecători, un Procuror, un Substitutu, opt Referendari și personalul cancelariei mai josu aretatu (art. 2). Art. 12 prevedea: Președintele, membrii Curții și Procurorul depunu jurămentul în mâinile Domnitorului, iar Referendarii, Grefierul și ceilalți funcționari, înaintea Curtei. Substitutul depune jurămentul înaintea Ministrului de Finanțe.

Alexandru Romalo a continuat să dețină funcția de Președinte al Curții de Conturi și sub Domnitorul Carol I, până în data de 1 ianuarie 1868, când se și retrage din viața publică, din cauza problemelor de sănătate.

S-a stins din viață în iulie 1875, la doar 56 de ani. Este înmormântat în cimitirul Bellu din București. 

Romfilatelia mulțumește Curții de Conturi a României pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea de mărci poștale „Alexandru Romalo, 200 de ani de la naștere” va fi disponibilă începând de marți, 7 mai 2019, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/. Aceasta este completată de plicul prima zi, iar ca formă de machetare a fost folosită o coliţă dantelată.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

pr@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search