Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Alexandru Romalo, 200 de ani de la naștere, 7 mai 2019, Palatul Parlamentului

Pentru promovarea unei tematici filatelice la ceas aniversar, într-o perioadă în care România deține Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, Romfilatelia, în calitate de partener al Curții de Conturi a României, a organizat evenimentul de lansare a emisiunii de mărci poștale ”Alexandru Romalo, 200 de ani de la naştere”.

Manifestarea a avut loc marți, 7 mai a.c., la București, la Palatul Parlamentului, în Sala Nicolae Iorga. Moderatorul evenimentului a fost Alessandra Stoicescu.

 

În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia. În alocuțiunea sa, a trecut în revista evenimentul din 2014, moment în care Curtea de Conturi a României sărbătorea 150 de ani de la înființare, prilej cu care au fost prezentate și reamintite elementele emisiunii. “Relația dintre marca poștală românească, ca un adevărat simbol de țară, este pentru noi, pentru România, o poveste frumoasă. Povestea de astăzi încearcă să marcheze un moment filatelic care va fi dezvoltat într-un album filatelic ».

Directorul General Romfilatelia a apreciat rolul de ambasador al mărcii poștale românești și prin personalitatea plurivalentă a celui care a fost George Lahovary, Directorul General al Poștei în anul 1871 și semnatarul actului de înființare al celei mai vechi organizații mondiale, Uniunea Poștală Universală,  acesta remarcându-se și în calitate de Președinte al Curții de Conturi a României în perioada 1893 – 1906 și de membru al Academiei Române din anul 1901.

De asemenea, în cadrul evenimentului au luat cuvântul Președintele Curții de Conturi a României, domnul Mihai Busuioc și Președintele Curții de Conturi Europene, domnul Klaus Lehne.  Domnul Busuioc a subliniat faptul că sub egida Președinției României la Uniunea Europeană a dorit să organizeze această conferință internațională, care a avut în vedere acest moment istoric al nașterii lui Alexandru Romalo în urmă cu 200 de ani. Printre cei invitați la eveniment, au fost prezenți și Ion Condor, Nicolae Văcăroiu și Dan Drosu Șaguna, trei dintre Președinții Curții de Conturi a României, despre care domnul Busuioc a menționat faptul că fiecare a pus câte o cărămidă la dezvoltarea acestei instituții fundamentale pentru orice constituție democratică.

Lansarea a avut ca și moment important dezvelirea și semnarea panoului de către invitații oficiali și ștampilarea plicului prima zi de către Domnul  Mihai Busuioc, Președintele Curții de Conturi a României și domnul Klaus Lehne, Președintele Curții de Conturi Europene.

În cadrul evenimentului, a avut loc și o expoziție filatelică, care a inclus emisiuni de mărci poștale reprezentative pentru România, ce ilustrează tradiția, obiceiurile, valorile materiale din Patrimoniul Mondial UNESCO, regiunile și orașele României, personalitățile culturale naționale, expoziția reprezentând o invitație inedită de a vizita România.

În încheiere, istoricul Ionuț Cojocaru a trecut în revista istoria Curții de Conturi a Romaniei și a președinților pe care această instituție i-a avut până în prezent și, de asemenea, a prezentat albumul filatelic al emisiunii, realizat special pentru această aniversare, apreciind calitatea grafică și evidențiind, încă o dată, rolul pe care l-a avut Alexandru Romalo în istoria Curții de Conturi.

Curtea de Conturi a României se prezintă azi ca un organism modern şi eficient, care urmăreşte, cu profesionalism şi obiectivitate, folosirea corectă, în condiţii de performanţă, a banului public.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search