Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Acad. Dan Berindei, „patriarhul istoriografiei românești”

Marți, 6 februarie 2018, în Clubul Academicienilor, Romfilatelia a avut onoarea de a lansa întregul poștal dedicat academicianului Dan Berindei, președintele Secției de științe istorice și arheologie. În acest mod, Romfilatelia continuă seria de întreguri poștale parte a conceptului Oameni, fapte și valori.

Alături de acad. Dan Berindei s-au aflat prieteni vechi și colegi: acad. Cristian Hera, președintele Academiei Române; acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române; acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române; acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de artă, arhitectură și audiovizual; acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură; acad. Florin Filip, președintele Secției de știință și tehnologia informației; dr. Dorina Rusu, membru corespondent al Academiei Române; prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române; dr. Bogdan Tătaru-Cazaban; dr. Mirel Bănică; doamna Angela Martin, critic literar și alții.

A luat cuvântul acad. Răzvan Theodorescu. Domnia Sa a subliniat contribuția semnificativă a acad. Dan Berindei la dezvoltarea culturii românești – „Academicianul Dan Berindei este prietenul nostru și patriarhul istoriografiei românești, cinstit astăzi într-un chip național. Doamna Cristina Popescu are un merit foarte mare – de a se opri asupra figurilor importante, asupra evenimentelor importante ale culturii noastre. A-l alege pe Dan Berindei este absolut firesc. […] Ați avut o idee excelentă de a-l pune pe un fundal care este fundalul vieții sale, biblioteca – cea mai impresionantă bibliotecă personală a unui istoric – și alături de cățelul său. Acad. Dan Berindei este un iubitor de animale, mașini și motociclete, un împătimit sportiv. […] Ne pregătim pentru centenarul lui Dan Berindei. Să ne trăiești, te iubim!”.

Cristina Popescu, Director General Romfilatelia a mulțumit Academiei Române pentru găzduirea evenimentului și a declarat că astfel de gesturi reprezintă acte de normalitate, care ne oferă prilejul de a ne bucura alături de cei pe care îi iubim și îi apreciem.  Romfilatelia încearcă sa promoveze, prin specificul activității sale, personalitățile care au marcat istoria, cultura, tradițiile și arta românească. „Academia Română – acest for important al științei, artei și istoriei românești – se regăsește în patrimoniul filatelic românesc prin temele pe care noi ni le-am ales. Este un lucru meritoriu. Istoria filatelică se îmbogățește prin numele, prin valorile pe care noi încercăm să le promovăm. Timbrul este un simbol de țară, un mijloc de comunicare și educație. Domnule academician Dan Berindei, facem o plecăciune în fața dumneavoastră. Ne bucurăm că suntem contemporani”.

Acad. Eugen Simion l-a felicitat pe acad. Dan Berindei și și-a amintit cu plăcere de proiectul la care au lucrat împreună, lansarea volumelor din tratatul de Istoria Românilor, sub egida Academiei Române.

Discursul academicianului Dan Berindei a fost unul emoționant, Domnia Sa mărturisind că se simte impresionat de gestul făcut de Romfilatelia și îi face o deosebită plăcere să își amintească de copilăria și tinerețea sa de filatelist, cât și despre cele mai mari pasiuni ale sale – istoria și animalele. „ Romfilatelia este un difuzor de cultură într-o țară care în fiecare zi este mai lipsită de cultură, un lucru foarte important pentru această națiune. […] Admir că Romfilatelia are planuri și nu acționează la întâmplare și mulțumesc pentru atenția deosebită pe care mi-ați acordat-o”.

WordPress Image Gallery Plugin
Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search