Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

A XXIX-A EDIȚIE A JOCURILOR OLIMPICE – BEIJING 2008

olimp_2008_M În perioada 8-24 august 2008 se va desfãşura la Beijing, capitala Republicii Populare Chineze, cea de-a XXIX-A EDIȚIE A JOCURILOR OLIMPICE – BEIJING 2008, ocazie cu care Romfilatelia introduce în circulaţie o emisiune de mãrci poştale dedicatã acestui eveniment.
Din patru în patru ani, Jocurile Olimpice reprezintã cel mai important eveniment sportiv al anului în care se desfãşoarã.
China, gazdã a Jocurilor Olimpice din acest an, s-a pregãtit asiduu prin realizarea multor stadioane şi arene sportive, toate premiere mondiale din punct de vedere al concepţiei inginereşti şi arhitectonice.
Încã din vara anului 2006, reprezentanţii chinezi au fãcut cunoscute lumii cele 35 de pictograme care simbolizeazã cele 35 de discipline sportive şi au lansat în eter primele semnale ale postului de radio dedicat acestor Jocuri. Postul de radio emite 24 din 24 de ore în limbile chinezã, rusã, englezã, francezã, spaniolã, arabã, japonezã, coreeanã şi germanã.
Pentru a facilita comunicaţiile, China a lansat în toamna anului 2006 un satelit de telecomunicaţii.
Cu exact 1000 de zile înaintea începerii Jocurilor Olimpice a fost prezentatã Mascota Olimpiadei-Fuwa, care înseamnã copii aducãtori de fericire şi noroc. Concepţia, prezentatã ca un ansamblu de cinci figurine, simbolizeazã, potrivit filosofiei antice chinezeşti, cele cinci elemente primordiale ce alcãtuiesc universul (lemnul, focul, pãmântul, metalul şi apa).
Jingjing, mascota neagrã sub forma unui urs panda, reprezintã sporturile de luptã.
Huanhuan, mascota roşie sub forma flãcãrii olimpice, reprezintã sporturile cu mingea.
Beibei, mascota albastrã sub formã de peşte, reprezintã sporturile acvatice.
Yingying, mascota galbenã sub forma unei antilope tibetane, reprezintã atletismul.
Nini, mascota verde sub formã de rândunicã, reprezintã gimnastica.

Traseul flãcãrii olimpice însumeazã un parcurs pe o distanţã de peste 135.000 kilometri şi va dura în jur de 130 de zile. Va traversa cinci continente urcând şi pe cel mai înalt vârf al Terrei, Everest.
Pe 8.08.2008, la ora 8 p.m., la Beijing, pe Stadionul Naţional, va avea loc ceremonia de deschidere a celei de-a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice. De menţionat este faptul cã în cultura chinezã numãrul 8 este asociat cu prosperitatea.
Îmbinând armonios legãtura dintre frumuseţea graficã şi nobleţea sporturilor, mãrcile poştale ale emisiunii (care ilustreazã sporturile: atletism, gimnasticã, nataţie şi canotaj), se doresc a fi o transcriere artisticã a esenţei şi spiritului Jocurilor Olimpice, aşa cum sunt ele percepute de iubitorii sportului din România, şi totodatã o trimitere, desigur metaforicã, la ţara organizatoare a Olimpiadei – China.

Data Aparitie:2008-05-01

olimp_2008_box_rom

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search