Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

80 DE ANI DE EXISTENȚÃ SOCIETATEA ROMÂNÃ DE RADIODIFUZIUNE

SRR_80_M„ATENȚIE ! AICI, RADIO BUCUREȘTI! …“
Acestea au fost primele cuvinte lansate în eter, de la Bucureşti, în seara zilei de 1 noiembrie 1928, fix la orele 21.00….
„Aici, Radio Bucureşti !“ – doar trei cuvinte în spatele cãrora s-a regãsit munca a zeci de oameni. Unii, necunoscuţi ascultãtorilor, alţii cunoscuţi doar prin vocea transmisã prin eter.
Nume ca Margareta Marinescu, Puia Vasilescu Rebreanu, Aurora Bãlãceanu, Nadia Ștefãnescu ori Radu Vasilescu, sunt doar câteva din lunga listã a pionierilor radiofoniei româneşti a cãror voce a fost auzitã în micile cutii de lemn din casele românilor.
George Cârnu Munteanu şi Dragomir Hurmuzescu sunt numele primului Director General, respectiv al primului Preşedinte al Societãţii de Difuziune Radiotelefonicã din România, acesta fiind urmat de Dimitrie Gusti.
Sã nu uitãm nici numele celui care a avut onoarea sã aibã prima emisiune radio, profesorul Dragomir Hurmuzescu, dar nici numele scriitorului Horia Furtunã, cel care, odatã cu lansarea pe calea undelor a Radioului românesc, a citit la microfon poezia „Un suflet nou”, special scrisã pentru momentul inaugural.
Anii au trecut… Numãrul orelor de transmisii a crescut mereu, de la 305 în 1928 ajungându-se la peste 3500 în 1934.
Voci ilustre ale culturii române s-au perindat în decursul vremii prin faţa microfoanelor Radiodifuziunii Române.
Concerte, spectacole de teatru, evenimente politice şi economice, internaţionale, sportive, interviuri, oameni de culturã dar şi momente importante ale istoriei noastre din secolul trecut (Actul de la 23 August 1944, abdicarea forţatã a Regelui Mihai I, Evenimentele din decembrie 1989), au fost transmise în direct din Studiourile din strada General Berthelot.
Dupã anul 1989, moment de schimbare majorã a întregii societãţi româneşti, de revenire la adevãratele valori ale democraţiei şi libertãţii de opinie, dar şi de redescoperire a realelor valori culturale ale ţãrii, Societatea Românã de
Radiodifuziune a marcat un reviriment în ceea ce priveşte promptitudinea şi obiectivitatea programelor sale radiofonice.
Astãzi, prin transmisiile sale 24 din 24 de ore, prin posturile Actualitãţi, Cultural, Muzical, Reţeaua Studiourilor Regionale, Antena Satelor, Internaţional, 3 Net, Radio România este în permanenţã o carte a cunoaşterii pentru toţi, este legãtura inseparabilã dintre trecut, prezent şi publicul radiofonic.
De 80 de ani, „Aici, Bucureşti, România!“ este nu numai un semnal în eter, dar şi o poartã spre Univers.
Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la lansarea pe calea undelor a Radioului românesc, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mãrci poştale „80 de ani de existenţã – Societatea Românã de Radiodifuziune“.
Emisiunea filatelicã a fost realizatã cu sprijinul Societãţii Române de Radiodifuziune.

Data Aparitie:2008-10-28

SRR_89_box_rom

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search