Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
PLIANT ABONAMENT

70 de ani de la înfiinţarea ONU, 60 de ani de la aderarea României la ONU

ONU_70ani_MÎn anul 2015 se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite prin intrarea în vigoare a Cartei ONU, la 24 octombrie 1945 şi 60 de ani de la aderarea României la Organizaţie. Cu această ocazie Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de timbre celebrând cele două evenimente. 
ONU a fost creată ca un proiect de menţinere a păcii şi de prevenire a unei noi conflagraţii mondiale, în viziunea aliaţilor victorioşi în cel de-al Doilea Război Mondial. România a fost admisă în Organizaţie printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU din 14 decembrie 1955. 
Aderarea României a reprezentat afirmarea ca atare pe arena internaţională, ca ţară până atunci izolată în umbra Cortinei de Fier. 
După admiterea în ONU, prima etapă a prezenţei României a fost una de tatonare a climatului politic şi de explorare a posibilităţilor existente pentru promovarea interesului naţional propriu. 
Atitudinea pro-activă a României şi deschiderea spre relaţiile cu ţările occidentale au avut rezultate pozitive, precum obţinerea funcţiei de Preşedinte al Adunării Generale pentru sesiunea 1967/68. A fost pentru prima dată când un reprezentat al grupului socialist accedea la această funcţie, chiar înaintea membrilor fondatori. De asemenea, deschiderea s-a materializat şi printr-o prezenţă numeroasă a românilor în Secretariatele instituţiilor ONU. 
România a organizat şi găzduit în 1974 Conferinţa Mondială privind Populaţia, un precursor de mare prestigiu al Conferinţelor la nivel înalt care aveau să prolifereze în anii 1990. La Bucureşti a fost găzduită şi cea mai prestigioasă instituţie a UNESCO situată în afara Franţei, Centrul European pentru Învăţământ Superior. 
După 1989, profilul şi temele de interes pentru România la ONU s-au schimbat profund. 
ONU a devenit, în anii 1990, un furnizor major de asistenţă tehnică pentru România. Au fost vizate domenii cruciale pentru procesul de transformare din societate în domeniile economiei, copiilor aflaţi în situaţii dificile, protecţiei mediului, sprijinirii instituţiilor democratice, educaţiei ş.a. 
Cele mai semnificative fonduri şi programe ale ONU şi-au deschis reprezentanţe şi au pus în aplicare programe pentru România: Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comisariatul Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. 
Profilul contribuţiilor româneşti la activităţile ONU s-a schimbat la rândul său. România a participat pentru prima dată în istoria sa, în 1991, cu trupe la operaţiunile ONU de menţinere a păcii, cu un vârf de contribuţie, vizibilitate şi influenţă în 1996, când România se situa pe locul 10 în ierarhia marilor contributori. De altfel, această poziţie a fost un argument important în dosarul de candidat al României la NATO. 
Pentru prima dată în istoria sa la ONU, în anul 2000, România a fost în măsură să realizeze o iniţiativă de maximă importanţă, nu doar pentru afirmarea noului său profil pe plan multilateral, ci şi pentru agenda ONU ca atare, prin rezoluţia Promovarea şi consolidarea democraţiei adoptată succesiv de Comisia Drepturilor Omului şi de Adunarea Generală. 
Decizia Curţii Internaţionale de Justiţie cu privire la procesul dintre România şi Ucraina privind delimitarea platoului continental din Marea Neagră (2009) este cel mai important eveniment din istoria relaţiilor României cu sistemul ONU. 
Această decizie nu este numai cea mai directă şi mai explicită folosire a sistemului ONU în servirea interesului naţional al României, dar ilustrează multe dintre marile teme promovate de diplomaţii români la ONU: cooperarea regională, afirmarea dreptului internaţional, reglementarea prin mijloace paşnice a disputelor, precum şi rolul pe care ONU îl poate avea pentru destinul statelor mici şi mijlocii. 

Romfilatelia mulţumeşte Ministerului Afacerilor Externe pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale. 

Data de aparitie: 2015-12-14

ONU_70ani_box

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search