Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
PLIANT ABONAMENT

70 de ani de la fondarea Universităţii de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş

UMF_70_MAducând în atenţia publicului unul dintre cele mai prestigioase şi emblematice simboluri ale oraşului Tîrgu Mureş, Romfilatelia celebrează 70 de ani de la fondarea Universităţii de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş, printr-o emisiune filatelică aniversară.
În ultimele decenii, multe generaţii de medici şi farmacişti şi-au finalizat studiile în Tîrgu Mureş, excelentele rezultate înregistrate în activitatea lor profesională făcând ca Tîrgu Mureş să devină un oraş de referinţă pentru învăţământul medical din România. În acelaşi timp, datorită înaltei calităţi a învăţământului medico-farmaceutic în Tîrgu Mureş, Universitatea a devenit un real brand pentru acest oraş, unul din cele mai faimoase şi mai apreciate simboluri ale sale.
Tîrgu Mureş este un oraş tradiţional academic, cu o trimitere către istorie prezentă la fiecare pas. Clădirea care adăposteşte Universitatea a fost construită între anii 1906 şi 1907 de către primărie, după un proiect realizat de către fraţii Grünwald, în stil secession. La început, clădirea a adăpostit o şcoală militară, fiind oficial inaugurată în 5 Octombrie 1909. Învăţământul medical a început în Tîrgu Mureş în 1945, odată cu înfiinţarea Facultăţii de Medicină ca filială a Universităţii Bolyai (actualmente Babeş Bolyai) din Cluj Napoca, situându-se în clădirea fostei Şcoli Militare. În 1948, după reforma învăţământului, aceasta s-a transformat în Institutul de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş, cu următoarele facultăţi: Facultatea de Medicină Generală, Facultatea de Pediatrie, Facultatea de Igienă, Facultatea de Stomatologie şi Facultatea de Farmacie.
În 1991, Institutul a primit numele de Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş, cu Facultatea de Medicină Generală, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie. La acestea s-a adăugat, de asemenea şi un Departament de Medicină Militară, care a fost reînfiinţat în 1990. Începând cu anul 1965, Universitatea a primit dreptul de a conduce doctorate, ceea ce a pus bazele actualei Şcoli Doctorale a UMF Tîrgu Mureş, de atunci Şcoala doctorală oferind studenţilor doctoranzi condiţii pentru o cercetarede înalt nivel.
Situată pe dealul care veghează oraşul, clădirea impunătoare oferă o perspectivă unică asupra oraşului.
Un parc dendrologic înconjoară şi protejează universitatea de agitaţia oraşului, ca o insulă de verdeaţă perfect integrată.
Ascunse privirilor trecătorilor, laboratoarele universităţii (situate atât în corpul principal, cât şi în clădirile anexe) fac trecerea surprinzătoare de la frumuseţea exterioară a unei clădiri care are patina timpului, la realitatea dinamică a tehnologiei secolului al XXI-lea.
Noi clădiri moderne, cum ar fi Facultatea de Farmacie şi Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice, sunt destinate să ofere facilităţi excelente de învăţare şi o infrastructură inovativă de cercetare la standardele cele mai înalte atât pentru studenţi cât şi pentru cadrele didactice, într-un complex architectural deosebit.
La toate acestea se adaugă vasta bază sportivă – două săli de sport moderne, terenurile de tenis şi minifotbal cu nocturnă, sala de fitness, bazinul de înot şi Clubul Sportiv Universitar – care fac din Universitate o instituţie cu facilităţi unice în felul lor, în România.
Cu ocazia aniversării a celor 70 de ani de la înfiinţarea sa, se vor organiza şi o serie de evenimente menite să disemineze valorile academice şi să consolideze rolul acestei universităţi în viaţa academică, culturală şi socială a comunităţii. Conferinţe naţionale şi internaţionale, lansarea de noi publicaţii ştiinţifice, închiderea unei capsule a timpului, competiţii sportive, lansarea emisiunii filatelice aniversare, un festival de carte, numeroase evenimente culturale, sunt câteva exemple reprezentative de activităţi care vor fi organizate sub egida acestui unic moment UMF 70, reprezentat de celebrarea a 70 de ani de existenţă.
Cele două timbre ale emisiunii ilustrează clădirea Universităţii, în diferite perioade ale existenţei sale, cu siglele aferente fiecăreia.
Coliţa emisiunii prezintă o imagine aeriană contemporană a clădirii, permiţând astfel o cât mai bună vizibilitate a arhitecturii acesteia.

Data de aparitie: 2015-05-15

UMF_70_box

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search