Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

25 DE ANI DE LA CĂDEREA REGIMULUI COMUNIST

25_comunism_M Cu ocazia a 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, Romfilatelia dedică acestui eveniment emisiunea de timbre poştale „25 de ani de la căderea regimului comunist”.

Este bine cunoscut faptul că Revoluţia din decembrie 1989 a marcat istoria poporului român şi a readus ţara noastră, după mai bine de patru decenii, în rândul democraţiilor europene.

Decembrie 1989 face parte din valul revoluţionar care a schimbat din temelii situaţia ţărilor din Europa Centrală şi de Est şi al cărui rezultat a fost înlăturarea regimului comunist şi instaurarea, conform dorinţei popoarelor, a democraţiei şi a libertăţii. Dincolo de schimbarea majoră la nivel politic, revenirea la democraţie a reprezentat pentru România şi pentru români un nou început şi reinstaurarea unei tradiţii întrerupte în 1945, aceea a pluralismului politic, a dezbaterii şi a liberei participări la stabilirea destinelor proprii.

Emisiunea este alcătuită dintr-un timbru şi o coliţă cu mesaje simbolice, reprezentative atât pentru memoria evenimentelor de acum 25 de ani, cât şi pentru moştenirea acestora şi importanţa sa pentru generaţiile de astăzi şi cele care vor urma.

Timbrul emisiunii cu valoarea nominală de 14,50 lei ilustrează în manieră grafică şi simbolică numărul „XXV” menit să marcheze un sfert de secol de la Revoluţia din decembrie 1989, când români de toate vârstele au promovat şi apărat, chiar cu preţul vieţii, idealul de libertate al poporului român. Alegerea scrierii cu cifre romane are o dublă semnificaţie: cifra romană XX ca semn al negării regimului comunist ce vine să anuleze zidul oprimării iar cifra romană V ca simbol al victoriei şi al libertăţii câştigate, care aminteşte în acelaşi timp tinerilor de astăzi că ei sunt reprezentanţii României democratice postdecembriste.

Timbrul coliţei cu valoarea nominală de 8,10 lei ilustrează opera Aripi (Monumentul luptei anticomuniste) aparţinând artistului Mihai Buculei, un simbol al luptei împotriva regimului comunist şi totodată un omagiu adus sacrificiului imens al celor care au contribuit la câştigarea democraţiei şi au fost dispuşi să lupte şi să moară pentru acest ideal. Aripile ce se îndreaptă către cer simbolizează victoria poporului român, a spiritului izbăvit prin credinţa neclintită.

Romfilatelia mulţumeşte Fundaţiei Române pentru Democraţie, Domnului Vlad Costin Gheorghe şi Doamnei Corina Julan pentru sprijinul documentar acordat în realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.
Data de aparitie: 2014-11-20

25_comunism_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search