Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

25 DE ANI, BANCA MONDIALĂ ÎN ROMÂNIA

mc5+1Grupul Banca Mondială (GBM) este o organizaţie internaţională şi cel mai mare furnizor de asistenţă financiară şi tehnică pentru diverse ţări la nivel global. Misiunea sa instituţională este aceea de a eradica sărăcia extremă până în anul 2030 şi de a susţine prosperitatea partajată a celor mai sărace 40 de procente din populaţie.

Grupul Banca Mondială are în componenţa sa cinci instituţii: Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (AID), Corporaţia Financiară Internaţională (CFI), Agenţia pentru Garantarea Investiţiilor Multilaterale (MIGA) şi Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Litigiilor în Domeniul Investiţiilor (ICSID).

Parteneriatul dintre Grupul Banca Mondială şi România a început în anul 1972, atunci când ţara a devenit membră BIRD. România a devenit membră ICSID în anul 1974, CFI în 1991, MIGA în 1992 şi AID în 2014.

Timbrul ce marchează aniversarea a 25 de ani de parteneriat este realizat de Romfilatelia pentru a celebra deschiderea reprezentanţei oficiale a Grupului Banca Mondială la Bucureşti în anul 1991.

În ultimii 25 de ani Banca Mondială a avut un impact asupra fiecărui sector din România. Sprijinul lor a reprezentat un element cheie ce a contribuit la stabilizarea economiei la începutul anilor 1990, a pus bazele pentru aderarea României la UE în anul 2007 şi a promovat o convergenţă mai rapidă şi o creştere mai incluzivă în România. Investiţiile CFI au stimulat crearea de noi locuri de muncă pentru mii de români, au încurajat dezvoltarea sectorului privat şi creşterea încrederii investitorilor în economia românească.

Primul deceniu de tranziţie către o economie de piaţă a fost unul dificil pentru România. Primul împrumut, acordat după Revoluţia din 1989, a finanţat achiziţia de echipamente şi piese de schimb pentru sectorul de energie, telecomunicaţii, transport, în vederea asigurării continuităţii producţiei industriale şi a serviciilor sociale de bază.

Perioada cuprinsă între mijlocul anilor 1990 şi începutul anilor 2000 a definit obiectivul ţării de integrare Europeană şi a consolidat un rol important al Grupului Banca Mondială, acela de a sprijini restructurarea economiei, pentru ca România să fie pregătită pentru aderarea la UE.

Criza financiară globală din 2008 a expus multe dintre vulnerabilităţile ţării şi a sporit riscurile macroeconomice. Grupul Banca Mondială şi-a concentrat eforturile pe asigurarea faptului că cetăţenii români sunt protejaţi de riscurile sărăciei amplificate ca urmare a crizei, sprijinind în acelaşi timp ţara în a-şi relansa agenda de reformă structurală şi în a-şi redefini modelele instituţionale şi de politici menite să asigure servicii mai bune pentru cetăţeni şi mediul de afaceri.

Prioritatea actuală este aceea de a sprijini România în a-şi valorifica pe deplin potenţialul, în vederea asigurării unei dezvoltări durabile şi incluzive, susţinută de un sector privat dezvoltat şi axată pe bunăstarea oamenilor. Misiunea Băncii Mondiale este aceea de a combate sărăcia şi excluziunea socială, fenomene ce afectează în continuare 40% dintre români, cu precădere comunitatea Roma. Până în prezent Banca Mondială a asigurat o finanţare de peste 12,5 miliarde dolari SUA pentru peste 95 de proiecte, în timp ce investiţiile CFI au atins o valoare aproximativă de 2,5 miliarde dolari SUA sub formă de finanţări pe termen lung pentru peste 80 de proiecte.

Speranţa este ca România să continue să se dezvolte şi să conveargă mai rapid cu restul Europei, iar calitatea serviciilor publice şi climatul de investiţii pentru antreprenori să reprezinte un standard de aur demn de urmat de către alte ţări.

Obiectivul principal este acela ca România să devină un lider în rândul naţiunilor europene în ceea ce priveşte efortul continuu de a îmbunătăţi condiţiile socio-economice pentru cetăţeni şi de a construi o societate bazată pe inovaţie, dezvoltare dinamică a sectorului privat şi creştere economică durabilă.

Timbrul cu valoarea nominală de 12 lei reprezintă o alegorie, cu silueta României în centrul imaginii, înconjurată în mod simbolic de domeniile în care Grupul Banca Mondială a avut un impact semnificativ în ultimii 25 de ani: agricultură, mediu şi schimbări climatice, educaţie, sănătate, transport, dezvoltarea sectorului privat, reforma administraţiei publice, justiţie şi alte sectoare.

 

bminro_25ani_caract

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search