Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

25 ani de la primul zbor în Cosmos al unui român

supratiparprunariuCu ocazia împlinirii a unui sfert de veac de la zborul în spațiu al primului cosmonaut român, Dumitru-Dorin Prunariu, Romfilatelia pune în circulaţie emisiunea de timbre „25 ANI DE LA PRIMUL ZBOR ÎN COSMOS AL UNUI ROMÂN“ supratipar al coliţei dantelate a emisiunii „Expoziţia Mondialã de Filatelie ESPAMER 1996 – Aviaţie şi Cosmonauticã“, emisã în 1996 cu ocazia aniversãrii a 15 ani de la eveniment, pe al cãrui timbru este ilustratã figura cosmonautului român.
Dumitru-Dorin Prunariu s-a nãscut la 27 septembrie 1952 în Braşov şi este primul cosmonaut român care a zburat în spaţiu. A absolvit liceul de matematicã-fizicã din Braşov în 1971 şi Universitatea Politehnicã din Bucureşti în 1976 cu specializarea inginerie aeronauticã. Apoi a lucrat pentru scurt timp la IAR Braşov, iar în 1977 devine pilot în aviaţia militarã.
În 1978 a fost ales pentru programul „Intercosmos“ de pregãtire pentru zboruri spaţiale. Între 14 şi 22 mai 1981, Prunariu a devenit primul român care a zburat în spaţiu, la bordul navei cosmice „Soiuz 40“. A petrecut aproape opt zile pe Complexul Orbital „Saliut 6“ împreunã cu cosmonautul rus Leonid Ivanovici Popov, realizând experimente ştiinţifice între care un studiu al câmpului magnetic al Pãmântului.
Au fost supratipãrite pe coliţa dantelatã cu folio aur şi respectiv folio argint valoarea nominalã de 2,10 Lei, iar pe manşeta coliţei titlul emisiunii, luna şi anul.
Cu ocazia punerii în circulaţie a acestei emisiuni aniversare Editura Romfilatelia lanseazã cartea „SALYUT 6 ORBITAL COMPLEX, ASTROPHILATELIC CATALOG“ autor Dan N. Dobrescu.
Volumul este realizat într-un tiraj limitat de 500 de exemplare ce au  montate în interior douã coliţe ale emisiunii  supratipãrite şi numerotate astfel: negru de la 001-500 (folio argint) şi roşu de la 001-500 (folio aur). În plus fiecare volum are incluse şi douã cãrţi poştale maxime, numerotate în acelaşi aranjament: negru de la 001-500 (timbrele aplicate cu supratipar argint) şi roşu de la 001-500 (timbrele aplicate cu supratipar aur).

Data de aparitie: 2006-05-19

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search