Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

20 DE ANI – OPERA COMICĂ PENTRU COPII

Cu ocazia aniversării a două decenii de activitate dedicată promovării culturii şi valorilor naţionale în rândul copiilor, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale 20 de ani – Opera Comică pentru Copii.

Emisiunea de mărci poștale 20 de ani – Opera Comică pentru Copii va fi disponibilă începând de miercuri, 25 aprilie 2018, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/.

Timbrul emisiunii de mărci poştale, cu valoarea nominală de 8 lei, ilustrează cadrul specific spectacolelor dedicate celor mici, alături de sigla instituţiei.

Timbrul coliţei dantelate, cu valoarea nominală de 16 lei, reproduce afişul spectacolului Joc şi rock, adaptare după opereta Crai nou de Ciprian Porumbescu (1853-1883). 

Opera Comică pentru Copii reuşeşte să îmbine actul cultural de cea mai înaltă calitate cu valorile naţionale atât de necesare în viaţa copiilor.

Centenarul Marii Uniri a României este şi anul în care Opera Comică pentru Copii împlineşte două decenii de activitate. Pentru marcarea evenimentului aniversar şi a celor 100 de ani de stat naţional unitar, instituţia de cultură produce cinci titluri româneşti de referinţă din domeniul artelor spectacolului, realizate de creatori români: opereta Joc şi rock, adaptare după lucrarea Crai nou, de Ciprian Porumbescu, pe versuri de Vasile Alecsandri, musicalul Gulliver, muzica de Marius Ţeicu şi libretul de Silvia Kerim, opera Motanul încălţat, muzica de Cornel Trăilescu şi libretul de Tudor Muşatescu şi Nina Stoiceva, precum şi baletele Albă ca zăpada şi cei 7 pitici de Cornel Trăilescu şi Prinţ şi cerşetor de Laurenţiu Profeta.

Crai nou, opera care a stat la baza spectacolului Joc şi rock, reprezintă cântecul de lebădă al unui compozitor talentat, care putea deveni autor de opere durabile, extrem de valoroase – Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi compozitori români. În timpul scurtei sale şederi de la Braşov, până în toamna anului 1882, Ciprian Porumbescu a compus cea mai importantă lucrare a sa, opereta Crai nou, pe textul lui Vasile Alecsandri, care publicase piesa în anul 1852. Opereta Crai nou a avut premiera la data de 27 februarie 1882, la Braşov, cu o trupă de amatori, iar în 1889, la Oraviţa, tot cu o trupă de amatori. Ulterior, a fost promovată în teatrele lirice româneşti.

Mai târziu, muzicologii au considerat acest moment naşterea operetei naţionale. Chiar dacă nu a fost prima operetă compusă şi pusă în scenă în spaţiul românesc, datorită influenţelor sale folclorice, Crai nou reprezintă o primă formă de operetă naţională.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Opera Comică pentru Copii a montat această operetă, pentru prima dată în București, sub denumirea Joc și rock, în regia maestrului Cristian Mihăilescu, spectacol care a avut premiera la data de 2 februarie 2018.

Emisiunea de mărci poștale este completată de un plic prima zi, iar ca formă de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 5 viniete și colița dantelată.

„Aşa arătăm, după 20 de ani, şi această ţinută de gală, pe care o vizionează lunar peste 10.000 de spectatori, ne-am croit-o cu muncă, dăruire şi multă dragoste de voi! Creştem în fiecare zi, cu fiecare spectacol! Avem un public fidel, avem iubitori de frumos şi ne mai dă târcoale, zilnic, speranţa că ceea ce construim aici, acum, va dăinui şi va avea ecou peste timp.”

Felicia Filip

Managerul Operei Comice pentru Copii

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

roxana.herascu@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search