Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

20 DE ANI – OPERA COMICĂ PENTRU COPII

Cu ocazia aniversării a două decenii de activitate dedicată promovării culturii şi valorilor naţionale în rândul copiilor, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale 20 de ani – Opera Comică pentru Copii.

Timbrul emisiunii de mărci poştale, cu valoarea nominală de 8 lei, ilustrează cadrul specific spectacolelor dedicate celor mici, alături de sigla instituţiei.

Timbrul coliţei dantelate, cu valoarea nominală de 16 lei, reproduce afişul spectacolului Joc şi rock, adaptare după opereta Crai nou de Ciprian Porumbescu (1853-1883).

Prin cele peste 600 de reprezentaţii jucate în fiecare stagiune, Opera Comică pentru Copii a devenit cel mai important centru cultural bucureştean dedicat în exclusivitate copiilor, punând la dispoziţia publicului o serie diversificată de activităţi educative: Atelierele Micul Artist (41 de workhopuri săptămânale), Tururi în spatele cortinei, Games/Creativity Room, Escape Room OCC, expoziţii, Aventura Park OCC, festivaluri şi concursuri, Magazinul de joacă, Centrul de voluntariat, campanii sociale dedicate copiilor, UnderWater Zoo OCC. Anual, cele trei săli de spectacol – Sala Mare, Salonul Mozart şi Sala UnderGrant – găzduiesc peste 110.000 de spectatori.

Centenarul Marii Uniri a României este şi anul în care Opera Comică pentru Copii împlineşte două decenii de activitate. Pentru marcarea evenimentului aniversar şi a celor 100 de ani de stat naţional unitar, instituţia de cultură produce cinci titluri româneşti de referinţă din domeniul artelor spectacolului, realizate de creatori români: opereta Joc şi rock, adaptare după lucrarea Crai nou, de Ciprian Porumbescu, pe versuri de Vasile Alecsandri, musicalul Gulliver, muzica de Marius Ţeicu şi libretul de Silvia Kerim, opera Motanul încălţat, muzica de Cornel Trăilescu şi libretul de Tudor Muşatescu şi Nina Stoiceva, precum şi baletele Albă ca zăpada şi cei 7 pitici de Cornel Trăilescu şi Prinţ şi cerşetor de Laurenţiu Profeta.

Opera Comică pentru Copii reuşeşte să îmbine actul cultural de cea mai înaltă calitate cu valorile naţionale atât de necesare în viaţa copiilor.

Crai nou, opera care a stat la baza spectacolului Joc şi rock, reprezintă cântecul de lebădă al unui compozitor talentat, care putea deveni autor de opere durabile, extrem de valoroase – Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi compozitori români. Născut în comuna Şipotele, lângă Suceava, Ciprian Porumbescu şi-a început pregătirea muzicală în familie, sub îndrumarea tatălui său, care era preot. Ulterior, urmează seminarul teologic de la Cernăuţi, unde şi-a aprofundat studiile cu Isidor Vorobchievici, autorul primului manual de armonie în limba română.

În toamna anului 1879, Ciprian Porumbescu a plecat la Viena, unde a început să se ocupe serios de compoziţie. A creat numeroase cântece studenţeşti, patriotice şi populare, pe care le-a grupat în colecţii. S-a stabilit în anul 1881 la Braşov, ca profesor de muzică şi dirijor al corului de la Biserica Sfântul Nicolae din Schei. La Braşov, compozitorul a creat, în 1881, cunoscuta Serenadă şi romanţa Lăsaţi-mă să cânt. Anterior, pe lângă piese vocale, realizase şi multe lucrări instrumentale de mici dimensiuni.

În timpul scurtei sale şederi de la Braşov, până în toamna anului 1882, Ciprian Porumbescu a compus cea mai importantă lucrare a sa, opereta Crai nou, pe textul lui Vasile Alecsandri, care publicase piesa în anul 1852. Opereta Crai nou a avut premiera la data de 27 februarie 1882, la Braşov, cu o trupă de amatori, iar în 1889, la Oraviţa, tot cu o trupă de amatori. Ulterior, a fost promovată în teatrele lirice româneşti.

Mai târziu, muzicologii au considerat acest moment naşterea operetei naţionale. Chiar dacă nu a fost prima operetă compusă şi pusă în scenă în spaţiul românesc, datorită influenţelor sale folclorice, Crai nou reprezintă o primă formă de operetă naţională.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Opera Comică pentru Copii a montat această operetă, pentru prima dată în Bucureşti, sub denumirea Joc şi rock, în regia maestrului Cristian Mihăilescu, spectacol care a avut premiera la data de 2 februarie 2018.

 

„Aşa arătăm, după 20 de ani, şi această ţinută de gală, pe care o vizionează lunar peste 10.000 de spectatori, ne-am croit-o cu muncă, dăruire şi multă dragoste de voi! Creştem în fiecare zi, cu fiecare spectacol! Avem un public fidel, avem iubitori de frumos şi ne mai dă târcoale, zilnic, speranţa că ceea ce construim aici, acum, va dăinui şi va avea ecou peste timp.”

Felicia Filip

Managerul Operei Comice pentru Copii

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search