Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

135 de ani de la înfiinţarea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România

cr_ros_rom_135_M Cu ocazia aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, Romfilatelia introduce în circulaţie o emisiune de mărci poştale dedicată evenimentului.
Societatea de Cruce Roşie din România a fost fondată la 4 iulie 1876 şi a funcţionat neîntrerupt de atunci şi până în prezent, îndeplinindu-şi rolul de auxiliar al autorităţii publice în probleme umanitare. Parte componentă a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, Crucea Roşie Română a fost recunoscută de Comitetul Internaţional de Cruce Roşie în anul fondării sale. A devenit membră a Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie în anul 1919, având această calitate până în prezent.
Printre semnatarii actului de înfiinţare a Crucii Roşii Române, se regăsesc importante personalităţi ale vremii: Nicolae Kretzulescu, C. A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturdza, Gr. G. Cantacuzino şi Dr. Carol Davila.
Primul preşedinte al Crucii Roşii Române a fost Prinţul Dimitrie Ghica, care a elaborat primul Statut al Crucii Roşii Române.
În ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanţă a Crucii Roşii Române a plecat într-o misiune umanitară pe frontul sârbo-turc de la sud de Dunăre. Această primă misiune a Crucii Roşii Române a avut sarcina de a îngriji răniţii, indiferent de tabăra din care făceau parte.
În anul 1906, a luat fiinţă şi „Societatea de Cruce Roşie a doamnelor din România“, prima preşedintă aleasă fiind Irina Câmpineanu. În 1915, Adunarea Generală a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie a aprobat fuziunea celor două entităţi.
Cu acest prilej, Regina Maria, sub al cărei patronaj se afla Crucea Roşie la acea vreme, a adresat românilor următorul mesaj: „Crucea Roşie, nădejdea tuturor în timp de pace, ca şi în război, nu trebuie să piară. Cu toţii, de la mic la mare, să o sprijinim cu evlavie, cu însufleţire, cu desăvârşită dragoste“.
După intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial, Crucea Roşie Română şi-a mobilizat toate resursele materiale şi umane pentru îngrijirea răniţilor, bolnavilor, prizonierilor şi refugiaţilor.
Procesul de democratizare demarat în anul 1990 a asigurat pentru Crucea Roşie din România revenirea la misiunea sa de bază.
În 1995, a fost adoptată şi promulgată Legea nr. 139 a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie Române. Legea defineşte organizaţia ca fiind persoană juridică de drept public, autonomă, neguvernamentală, apolitică, fără scop patrimonial, auxiliară a autorităţii publice, care îşi desfăşoară activitatea sa umanitară  pe întreg teritoriul ţării.
Crucea Roşie Română continuă să desfăşoare programe în sprijinul misiunii sale, bazându-se pe o reţea la nivel naţional de 47 de filiale şi peste 10.000 de voluntari activi, care-şi dăruiesc timpul asistării persoanelor aflate în dificultate.
Prin toate acţiunile pe care le desfăşoară, Crucea Roşie Română respectă misiunea sa, aceea de a asista persoanele vulnerabile în situaţii de dezastre şi de criză. Prin programele şi activităţile sale în beneficiul societăţii, Crucea Roşie Română contribuie la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică.

Aducem mulţumiri Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România pentru sprijinul documentar oferit la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Data de aparitie: 2011-07-03

cr_ros_rom_135_box

 

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search