Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

10 ANI DE LA INTRODUCEREA MONEDEI EURO

10_ani_EURO_M Euro, moneda unică europeană, a apărut pe piaţa monetară a lumii în urmă cu zece ani. Cu toate acestea, ideea unei monede comune a Uniunii Europene s-a „născut“ mult mai devreme şi anume în 1968, odată cu înfiinţarea Uniunii Vamale. Euro, moneda unică europeană, a apărut pe piaţa monetară a lumii în urmă cu zece ani. Cu toate acestea, ideea unei monede comune a Uniunii Europene s-a „născut“ mult mai devreme şi anume în 1968, odată cu înfiinţarea Uniunii Vamale.
Cei mai importanţi paşi care au precedat apariţia monedei unice europene, euro, au fost crearea Sistemului Monetar European (1979), semnarea Actului Unic European (1986) şi Tratatul de la Maastricht (1992).
Sistemul Monetar European a fost creat în scopul realizării unei zone de stabilitate monetară în cadrul Comunităţii Economice Europene. Actul Unic European stabileşte libertăţile de mişcare din cadrul Uniunii (a persoanelor, a capitalului precum şi a serviciilor şi bunurilor), iar Tratatul de la Maastricht reprezintă baza legală a monedei unice.
Pregătirile efective pentru realizarea monedei unice europene au demarat în anul 1994 prin introducerea ECU (European Currency Unit, nume generic folosit iniţial), care a reprezentat de fapt doar una din etapele, ce-i drept hotărâtoare, care au dus la apariţia monedei unice europene.
În luna decembrie 1995, în cadrul reuniunii Consiliului European de la Madrid, s-a stabilit denumirea viitoarei monede: euro, nume ce s-a impus rapid pe piaţă şi a fost asimilat de către europeni. Unul dintre motivele pentru această alegere a fost faptul că euro este uşor de pronunţat în toate limbile Comunităţii, această denumire obţinând cele mai bune rezultate în toate sondajele de opinie.
Simbolul Euro (€) este inspirat din litera grecească epsilon, având ca punct de reper leagănul civilizaţiei europene. La nivel grafic acest simbol este apropiat de litera E – prima literă din cuvîntul cheie, Europa – cu două linii paralele la mijloc.
Decizia subdivizării monedei în 100 de cenţi a fost adoptată de statele membre ale Uniunii Europene în anul 1998, an în care a fost, de asemenea, înfiinţată Banca Centrală Europeană (BCE) – pilonul central al Uniunii Economice şi Monetare. Principalele responsabilităţi ale BCE includ definirea şi punerea în practică a politicii monetare pentru zona euro în vederea îndeplinirii obiectivului privind asigurarea stabilităţii preţurilor, precum şi păstrarea şi administrarea rezervelor oficiale ale statelor membre ale zonei euro.
La data de 1 ianuarie 1999 ECU a fost înlocuit cu euro, paritatea fiind de 1:1. Euro a fost introdus efectiv în circulaţie începând cu 1 ianuarie 2002.
România a devenit membru al Uniunii Europeane la data de 1 ianuarie 2007. Începând cu această dată Banca Naţională a României a devenit membru cu drepturi depline a Sistemului European al Băncilor Centrale. Adoptarea unei decizii privind trecerea României la euro este prevăzută pentru anul 2014.

Cu ocazia împlinirii unui deceniu de la apariţia monedei euro pe piaţa monetară
internaţională, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale „10 ani de la introducerea monedei euro“. Această emisiune filatelică va fi însoţită, în premieră pentru România, de o emisiune numismatică realizată de Banca Naţională a României dedicată aniversării aceluiaşi eveniment.

Aducem mulţumiri Băncii Naţionale a României pentru consultanţa documentară.

Data de aparitie: 2009-01-30

10_ani_EURO_box_rom

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search