Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Vladimir Ghika, 5 ani de la beatificare

Romfilatelia, în colaborare cu Nunțiatura Apostolică în România, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Muzeul Național al Literaturii Române a organizat luni, 15 octombrie 2018, evenimentul de lansare a emisiunii de mărci poștale Vladimir Ghika, 5 ani de la beatificare. Ceremonia a avut loc la Muzeul Național al Literaturii Române, din str. Nicolae Crețulescu nr. 8, București, în prezența unei distinse audiențe din rândul clerului Bisericii Catolice, membri ai Academiei Române, membri ai Corpului Diplomatic și pasionați de filatelie.

Înaltpreasfinția Sa, Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de București al Bisericii Romano-Catolice a evocat personalitatea complexă a lui Vladimir Ghika, prezentând mai ales activitatea sa unionistă din anii Primului Război Mondial. La sfârșitul anului 1918, Monseniorul Ghika a reprezentat Consiliul Național al Unității Române pe lângă Vatican, informându-l pe Papa Benedict XV despre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. IPS Ioan Robu a vorbit audienței și despre dragostea de țară pe care a manifestat-o Vladimir Ghika, preferând să rămână alături de poporul său după Al Doilea Război Mondial, deși era conștient că noul regim comunist era ostil catolicismului și activității sale misionare.

Ulterior a luat cuvântul Acad. Eugen Simion, președinte al Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, care a adus aprecieri scrierilor lui Vladimir Ghika din anii prigoanei comuniste. Domnia sa a apreciat profunzimea scrierilor Fericitului Vladimir Ghika, care denotă vocația filosofică europeană a operei sale, cu surse de inspirație în tradiția creștină și în morală.

Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, conf.univ.dr. Ioan Cristescu, a elogiat latura artistică a lui Vladimir Ghika, care a lăsat posterității o colecție impresionantă de desene, majoritatea cu tematică religioasă. Domnul Ioan Cristescu vede în opera Fericitului Ghika o manifestare a artei ca mărturisire de credință.

La finalul evenimentului, doamna Cristina Popescu, director general Romfilatelia, a prezentat emisiunea de mărci poștale Vladimir Ghika, 5 ani de la beatificare, care valorifică desene ale Monseniorului, realizate în contextul Marii Uniri. Astfel, timbrul coliței dantelate a emisiunii reprezintă o marcă poștală concepută în anul 1918, care conține elemente heraldice ale regiunilor istorice ale României Mari. Pe plicul „prima zi” a emisiunii filatelice se regăsește o emblemă a Consiliului Național al Unității Române, care avea reprezentate simboluri ale noilor regiuni alipite Regatului României, respectiv Transilvania, Basarabia și Bucovina.

Alături de vorbitorii amintiți, am avut onoarea să-i avem lângă noi pe Excelența Sa Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România, Excelența Sa Marcin Wilczek, ambasador al Poloniei în România, PS Mihai Frățilă, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București, Acad. Maya Simionescu, Acad. Cristian Hera, Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte și alți invitați.

Romfilatelia mulțumește încă o dată partenerilor și participanților la acest eveniment, cu gânduri de  încredere și susținere reciprocă pentru proiectele viitoare.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search