Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Vernisajul artei filatelice, Muzeul Național Brukenthal Descoperă pictura flamandă prin timbrul românesc

Iubeste arta! Muzeul National Brukenthal_Love Art! The Brukenthal National Museum

Marca poștală națională deschide anul filatelic 2016 cu îndemnul de a iubi și aprecia arta, cea mai recentă emisiune de timbre reunind picturi flamande din pinacoteca celui mai vechi muzeu din România și unul dintre cele mai vechi din Europa – Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Intitulat sugestiv Iubește arta! Muzeul Național Brukenthal, proiectul filatelic va fi disponibil spre vânzare începând de miercuri, 6 ianuarie a.c., în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov,
Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Cele patru timbre ale emisiunii sunt dedicate Muzeului Național Brukenthal, instituție de cultură deschisă publicului în 1817 și devenită, timp de aproape două secole, principala atracție a vizitatorilor orașului Sibiu. Dispunând de un valoros fond de pictură europeană, din care numeroase tablouri aparțin Școlii de pictură flamandă, Muzeul Național Brukenthal este un reper iconic în cadrul comunităţii locale, dar și la nivel naţional şi internaţional.

Emisiunea filatelică reunește patru tablouri ce aparțin pictorilor flamanzi, după cum urmează:

Sfântul Ieronim în scriptoriu este un ulei pe lemn, pictat de Marinus Claeszoon van Reymerswaele și înfățișat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,70 lei. Patronul profesorilor, studenților și funcționarilor, Sfântul Ieronim este prezentat lucrând la traducerea Bibliei în latină și având revelația binecuvântării la apropierea trecerii omului în cealaltă viață.

– Opera pictorului Abraham Janssens van Nuyssen, cu titlul Ceres, Bacchus și Venus, este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei. Având tematică mitologică, lucrarea preia ideea de bucurie a vieții, atitudinea cucernică a personajelor, anatomiile sculpturale, nuanțele plate și juxtapunerea planurilor fiind evidențe ale stilului caravagist pe care pictorul l-a adaptat manierismului local.

Leul în fața peșterii, ulei pe lemn, regăsit pe timbrul cu valoarea nominală de 7,60 lei, a fost realizat de pictorul flamand Roelant Savery. Lucrările sale prezintă peisaje inspirate de ținutul Tirolului, înfrumusețate cu animale și plante, dar și cu scene mitologice și biblice în fundal. De remarcat sunt și naturile moarte cu flori și mici animale.

Natură moartă cu fructe și papagal, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei, este un ulei pe pânză realizat de pictorul Jan Fyt, renumit pentru scenele de vânătoare și naturi moarte cu vânat, arme de vânătoare sau fructe și obiecte de lux, atât de apreciate de aristocrația vremii.

Emisiunea este completată de un set de 2 plicuri prima zi și un set de 4 cărți maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

Romfilatelia aduce mulțumiri Muzeului Național Brukenthal din Sibiu pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

* * *

Povestea timbrelor, emise de Romfilatelia începând cu anul 2004, reprezintă o minunată călătorie printre frumusețile și bogățiile României, ilustrând locuri pitorești, instituții de renume, personalități remarcabile ale poporului român, tradiții păstrate din generație în generație, valori și simboluri naționale ce poartă numele României peste granițele țării. Romfilatelia și marca poștală rămân biletul tău către educație, cultură și cunoaștere.

 

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi Biroul Relaţii Publice:

Tel: 021 / 337 24 42

anamaria.anton@romfilatelia.ro

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search