PUI DE ANIMALE SĂLBATICE

Continuând apreciata tematică a faunei, Romfilatelia introduce în circulaţie vineri, 8 februarie a.c., o nouă emisiune de mărci poştale „Pui de animale sălbatice“.

Drăgălășenia puilor de animale trezește în sufletele noastre sentimente de afecţiune, iar puii animalelor sălbatice constituie
o atracție continuă, ca și mediul în care trăiesc, prea puțin cunoscut.

Pe primul timbru, cu valorea nominală de 3 Lei, este ilustrat puiul de elefant african (Loxodonta africana), alături de mama lui.

Elefantul african trăiește în Africa sub-sahariană, în deșerturi, păduri, văi de râuri, mlaștini și savane.

Elefanții trăiesc în cârduri de diferite mărimi, formate din ambele sexe, cârduri care, cel mai adesea, sunt conduse de o femelă.

Gestația durează 22 de luni, greutatea puiului nou-născut fiind în jur de 100 Kg, iar înălțimea de aproape de 1 m. În primii doi ani, puiul este alăptat, dar între timp învață să-și folosească trompa și să mestece ierburile și tufele.

Puii masculi ajunși în pragul maturității sunt alungați din turmă, pentru ca nu cumva să se împerecheze cu membrii familiei, puii femele rămânând cu turma toata viața, și până la prima naștere ajută la creșterea puilor mai tineri.

Pe al doilea timbru cu valoarea nominală de 5 Lei este ilustrat puiul de koala (Phascolarctos cinereus), purtat în spate de mama sa, în timpul cățărării unui copac de eucalipt.

Koala este un mamifer marsupial erbivor arboricol endemic care trăiește în Sudul si Estul Australiei.

Petrecându-și practic întreaga viață în copaci, koala doarme 18 ore pe zi și se hrănește noaptea, preferând frunzele a douăsprezece specii de eucalipt. Circa trei din cele cinci ore de activitate mănâncă, consumând cam 1,5 kg frunze, pe care le alege cu grijă, întrucât frunzele tinere ale unor specii de eucalipt, cel puțin în anumite perioade sintetizează, între altele, și acid prusic, o otravă extrem de puternică.

Femela dă naștere unui singur pui, pe care adesea, îl cară în spate. Împerecherea are loc în perioada decembrie – martie când în emisfera de sud este vară.

Puii de koala la naștere sunt fără păr, orbi și surzi. Ei rămân în marsupiu aproximativ 6 luni hrănindu-se numai cu lapte. Apoi ies din marsupiu și își petrec următoarele șase luni în spatele mamei continuând să bea lapte, dar în cantități din ce în ce mai mici, deschizându-și apetitul pentru frunzele de eucalipt. Femelele se despart repede de mama koala, masculii rămânând în apropiere timp de 2-3 ani.

Pe al treilea timbru cu valoarea 7 Lei este ilustrat Leopardul zăpeziii sau Irbisul (Panthera uncia).

Numit şi «fantoma munţilor», leopardul zăpezilor este un animal solitar, din familia felinelor, care trăiește în Munții Asiei Centrale, fiind o specie pe cale de dispariţie. Trăiește numai deasupra limitei pădurilor din Asia, vara retrăgându-se la altitudini de 3.600-4.000 m, iar iarna coborând până la 1.800 m.

Este mai mic decât majoritatea felinelor mari, greutatea sa putând ajunge până la 55 kg. Coada lui, aproape la fel de lungă ca și corpul, îl ajută să se echilibreze atunci când străbate stâncile abrupte. Labele sunt late și adaptate mersului prin zăpadă. Se hrănește cu gazele, cerbi, capre, oi, cocoși de munte, iepuri, șoareci. Femela este cu aproximativ 30% mai mică decât masculii și poate naște în medie 2-3 pui. Reproducerea are loc la sfârșitul iernii, iar gestația durează 93 de zile, puii find născuți în lunile mai-iunie.

Până la doi ani, aceștia trăiesc alături de mamele lor care îi învață să vâneze și să se descurce în sălbăticie.
Media de viață este între 15 – 18 ani.

Pe al patrulea timbru, cu valoarea de 12 Lei, sunt ilustrați doi pui de urs brun (Ursus arctos), alături de mama lor.

Ursul brun este întâlnit în Europa, fiind prezent și în țara noastră.

Are putere de adaptare la diferite habitate, de la câmpie la păduri şi zone subalpine. Preferă zonele montane împădurite, greu accesibile, cu copaci doborâţi sau stânci, dar şi pe cele de deal, bogate în livezi cu pomi fructiferi.

Împerecherea are loc în intervalul aprilie-iunie, perioada de gestație este de 7-8 luni, ursoaica născând prin ianuarie-februarie 1-3 pui, care se hrănesc cu laptele mamei.

Acestia se nasc orbi, vederea venindu-le după 25-30 zile.

Puii stau pe lângă ursoaică până la vârsta de 2-3 ani. O familie de urşi este formată doar din ursoaică şi puii ei, ursul trăind întotdeauna izolat.

Pe cele 2 plicuri prima zi este ilustrat puiul de cerb lopătar(Dama dama), alături de mama lui.

Romfilatelia mulțumește Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” pentru sprijinul documentar acordat la realizarea
acestei emisiuni de mărci poștale.