Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Dracula

1641Emisiunea de timbre este imprimată într-un bloc ce conține patru mărci poștale.
Legenda lui Dracula a incitat imaginația publicului de mai bine de un secol. Dracula a fost introdus în literatura universală de către scriitorul de origine irlandeză Bram Stoker, pe numele său complet Abraham Stoker (1847 – 1912). Romanul lui de ficțiune, intitulat “Dracula”, a avut succes, fiind tipărit în toată lumea. Prima ecranizare a romanului s-a realizat în Germania, și s-a intitulat “Nosferatu”.

Legenda lui Dracula a intrat în conștiința oamenilor în anul 1931, când actorul ungur de origine română, Bela Lugosi, a interpretat rolul personajului principal în filmul american “Dracula”. Pentru titlul romanului, scriitorul s-a inspirat dintr-o carte obscură de istorie despre Principatele române – Moldova și Țara Românească, care conținea o scurtă referire la Voievodul Dracula, niciodată menționat ca Vlad. Autorul manualului a făcut o scurtă insemnare cu privire la Dracula, menționând că acest nume ar însemna Diavol în limba română. De aici s-a inspirat Bram Stoker asupra numelui contelui, iar pentru informații referitoare la vampiri s-a inspirat din folclorul universal.
Personajul principal al romanului, contele Dracula din Transilvania, era o creatură a răului și a întunericului, un vampir. Contele-vampir imaginat de autor provenea dintr-o familie aristocratică. El era înalt, palid, se îmbrăca în negru și avea o neobișnuită putere fizică. Dracula poseda capacitatea de a se transforma în lup și liliac. Acest stăpân al întunericului trăia numai la adăpostul nopții, ziua trebuind să se întoarcă în mormântul lui sau într-un coșciug umplut cu pământ din țara natală.

Din punctul de vedere al adevărului istoric, în secolul al XV-lea a domnit voievodul cunoscut în istoriografie ca Vlad Țepeș căruia i s-a spus Vlad Dracula sau Drăculea, nume derivat de la cel al tatălui său, Vlad Dracul, domn al Țării Românești și membru al Ordinului Cruciat al Dragonului. Până în ziua de astăzi multă lume face confuzie între cele două personaje, unul fictiv iar celălalt real.
Bram Stoker se află la originea mai multor țesături legendare de astăzi privitoare la contele-vampir. Cartea sa a inspirat zeci de filme și de materiale publicitare de tot felul.

Primul timbru al blocului reproduce portretul scriitorului Bram Stoker. Celelalte trei timbre îl înfățișează pe Dracula în diferite ipostaze ce se regăsesc în roman și care subliniază natura sa malefică. Fiecare marcă poștală are valoarea nominală de 31.000 de lei.

Data Aparitie:2004-05-21

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search