Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

100 de ani – Federaţia Română de Atletism

image description

Primele întreceri atletice în cadru organizat (Jocurile Olimpice) au avut loc la Atena, în anul 776 î.Hr. La început, prima probă a fost cea de alergare, acesteia adăugându-i-se, cu timpul, aruncarea suliţei, a discului, săriturile. În anul 394 d.Hr., Jocurile Olimpice au fost interzise de către romani, aceştia înlocuindu-le cu propriile concursuri şi cu luptele de gladiatori.

După 1.500 de ani de întrerupere, în 1896, la Atena, au fost reluate Jocurile Olimpice (moderne), atletismul devenind sportul principal al acestei competiţii.

Primul concurs de atletism se desfăşoară la Bucureşti, în anul 1882, cu participarea elevilor de la liceele bucureştene.

În 1912, se înfiinţează Comisia de atletism, alergări pe jos şi concursuri, comisie în componenţa Federaţiei Române a Societăţilor Sportive.

Această comisie a fost, de fapt, precursoarea Federaţiei Române de Atletism (FRA), a 19-a în lume, afiliată în anul 1923 la IAAF (Asociaţia Internaţională a Federaţiilor Atletice).

În anul 1914, au loc primele Campionate Naţionale ale României, care s-au desfăşurat la 16 probe, iar în anul următor este inaugurat la Bucureşti, pe viitorul loc al Stadionului Tineretului, primul teren de atletism.

Anul 1928 marchează prima prezenţă românească la Jocurile Olimpice, de la Amsterdam, iar începând cu 1930, atletismul românesc aduce primele medalii de la Jocurile Balcanice, desfăşurate la Atena.

Primii ani de la înfiinţarea Federaţiei Române de Atletism au fost anii de pregătire şi pepinieră pentru viitorii campioni olimpici, mondiali şi europeni.

Începând cu anul 1952, atleţii români participă la toate competiţiile internaţionale oficiale, fiecare participare românească aducând medalii valoroase şi locuri fruntaşe în clasamentele lumii.

Neînvinsă de-a lungul a 140 de competiţii interne şi internaţionale, stabilind 14 recorduri mondiale, Iolanda Balaş-Söter este una dintre cele mai mari atlete ale lumii, din toate timpurile.

Alături de ea, nume ca Doina Melinte, Gabriela Szabo, Lidia Şimon, Lia Manoliu, Mihaela Peneş, Maricica Puică, Paula Ivan, Viorica Viscopoleanu, Constantina Diţă, Anişoara Cuşmir (Stanciu), Nicoleta Grasu, Marian Oprea, Gheorghe Megelea, Carol Corbu sunt doar câteva dintre marile valori ale atletismului românesc.

Regele sporturilor, atletismul, a găsit în România pasiunea unor oameni care au născut performanţe de neuitat în istoria sportului mondial.

Cu ocazia centenarului atletismului românesc, Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale 100 de ani – Federaţia Română de Atletism.

 

Aducem mulţumiri Federaţiei Române de Atletism pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

 

Data de aparitie: 2012-04-20

FRA_100_box

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search