Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

Mausoleul de la Mărășești, locul unde își dorm somnul de veci mulți dintre eroii care au strigat „Pe aici nu se trece!“

Marți, 6 august 2019, Consiliul Județean Vrancea a organizat o amplă manifestare sub egida “Vrancea Eroică-2019”, de comemorare a eroilor care au luptat, în vara anului 1917, în cele mai aprige bătălii din Primul Război Mondial.

În cadrul evenimentului, ce a marcat 102 ani de la marea bătălie care a decis soarta Primului Razboi Mondial, au adus un omagiu pentru sacrificiul eroilor neamului, oficiali, cadre militare, veterani de război și artiști români îndrăgiți.

În cadrul spectacolului comemorativ, de o mare încărcătură emoțională, al cărui prezentator a fost Iuliana Tudor, au susținut recitaluri Gheorghe Zamfir, Daniel Jinga & Orchestra Metropolitană București, Corul Accoustic,  Corul Bizantin “Tronos” al Patriarhiei Române, Paula Seling, Cristofor Aldea-Teodorovici și Laura Bretan.

Este foarte greu de găsit azi un român care să nu spună „Mărăști, Mărășești, Oituz” în acceași suflare, referindu-se la cele trei mari bătălii care au schimbat destinul țării.

Romfilatelia a comemorat centenarul victoriilor de la Mărăști, Mărășești, Oituz prin emisiunea realizată de Ziua Mărcii Poștale Românești, intitulată sugestiv „1917 – Pe aici nu se trece!”.

Victoriile aduse de armata română, mult așteptate și greu câștigate, au devenit punctul de cotitură al Primului Război Mondial pentru țara noastră.

Bătălia de la nord de Focșani, cunoscută în istoriografie ca „bătălia de la Mărășești”, a fost cea mai mare confruntare de pe Frontul român din vara anului 1917 și una dintre cele mai ample purtate de Antanta în același an.

Pe frontul de la Mărășești s-a remarcat Ecaterina Teodoroiu, al cărei chip este ilustrat pe unul din timbrele emisiunii, cea devenită o eroină și un exemplu de curaj și abnegație. Începutul războiului o găsește la spitalul din Târgu Jiu, unde acordă îngrijiri ca infirmieră răniților, printre care s-a numărat inclusiv fratele său Nicolae. Moartea acestuia a reprezentat pentru ea convingerea că războiul este conștiința jertfei supreme. Drept urmare, ea s-a hotărât să plece pe front, reușind să-i determine pe comandanții militari din zona frontului din Oltenia să o primească să lupte efectiv cu arma în mână alături de soldații în compania în care luptase fratele ei Nicolae, din Regimentul 43 de infanterie.

În 9/22 august 1917, în fruntea unui pluton de infanteriști pornit la atac, cade lovită de gloanțele inamicului, lângă localitatea Muncelu pe frontul de la Mărășești.

A fost înmormântată la Târgu Jiu, în Piața Prefecturii Gorj. S-a decis atunci și construirea unui monument care să marcheze mormântul eroinei.

Conducerea trupelor române a fost încredințată generalului Eremia Grigorescu, ilustrat pe al doilea timbru al emisiunii, cel care, în prima bătălie de la Oituz, lansase lozinca „Pe aici nu se trece!”. Pe câmpul de luptă al Mărășeștilor, aceste cuvinte au intrat în conștiința neamului românesc prin jertfa Armatei Române. De remarcat că la începutul bătăliei contra feldmareșalului August von Mackensen, ele au fost reformulate astfel „Nici pe aici nu se trece!”.

Bravul general Eremia Grigorescu, mort prematur în anul 1919, după ce trăise sentimentul României Mari, a fost înmormântat, conform dorințelor sale, lângă ostașii eroi din Mausoleul de la Mărășești.

Dacă la Mărășești bravii ostași români au luptat sub deviza „Pe aici nu se trece!”,  națiunea română are datoria de onoare să spună și să respecte “România, nu uita!

Foto: Consiliul Județean Vrancea.

Acasa
Colecții
Evenimente
Magazin
Search